Säker & Trygg förening – en satsning i flera Smålandskommuner
Postat den 14th januari, 2021, 13:54 av Mats Glemne
Under senare år har det utvecklats en verksamhet i flera kommuner i Småland som benämns Säker & Trygg förening. Verksamheten finns i lite olika varianter runt om i Småland, bland annat i Kalmar och Växjö kommun samt i Ölands båda kommuner. Förutom respektive kommun är den regionala idrottsorganisationen, RF-SISU Småland, ansvarig för genomförandet. Här följer en redogörelse för vad Säker & Trygg förening handlar om och vad det kan innebära för att utveckla ännu bättre barn- och ungdomsverksamhet. Förhoppningen är att det kan inspirera andra kommuner att göra motsvarande satsningar.
Vad är Säker & Trygg förening?
Man kan säga att Säker & Trygg förening är namnet på både ett utvecklingsprogram för föreningen och en form av kvalitetsmärkning av verksamheten. Inte minst kommunerna är intresserade av det sistnämnda i syfte att få en koll på att kommunens idrottsföreningar bedriver en ändamålsenlig verksamhet för barn och ungdomar. Därför ställs det vissa krav på vad som ska nås kopplat till genomförandet av utvecklingsprogrammet, och som leder fram till en certifiering av föreningen. I Kalmar och Ölands kommuner uttrycks att:
Säker & Trygg förening är en kvalitetsmärkning för bättre hälsa, minskad skadefrekvens och ökad säkerhet och trygghet i föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet.
I Växjö kommun beskrivs syftet som att:
Säker & Trygg förening ska stödja utvecklingen av ett hållbart föreningsliv med en positiv samhällspåverkan utifrån jämställdhet, mångfald, miljö och ekonomi. Det ska bidra till en föreningsverksamhet som ger möjlighet till en aktiv fritid för barn och ungdomar i en säker och trygg föreningsmiljö.
Samtidigt är det viktigt att påpeka att Säker & Trygg förening innebär goda möjligheter att utveckla föreningen på bred font. Detta eftersom utbildnings- och utvecklingsmaterialet spänner över många viktiga områden, samtidigt som det finns bra stöd av kompetens från kommunen och den regionala idrottsorganisationen. Dessutom erbjuds deltagarna aktuell kunskap genom utbildningsinspel som görs av externa aktörer. Det noteras för kommunerna i Kalmar och på Öland att deltagande i Säker & Trygg förening kan bidra till att föreningen:
- får lättare att rekrytera medlemmar, ledare och styrelse
- skapar tydligare ansvarsområden och rutiner
- har god säkerhet och trygghet
- höjer sin status
- får ökad kontakt och samarbete med andra föreningar
För föreningarna i Växjö kommun uttalas att vid medverkan i Säker & trygg förening får man stöd i sitt arbete att erbjuda en så god idrottslig verksamhet som möjligt genom att:
- ha en god regelbunden kontroll på viktiga säkerhetsrutiner för er verksamhet
- ta fram underhållsplaner för att långsiktigt erbjuda hållbara anläggningar
- se över, och vid behov ta fram, värdegrundsdokument och andra riktlinjer för verksamheten
- planlägga hur de olika riktlinjerna ska utgöra en naturlig del i den idrottsliga verksamheten
- både rekrytera och behålla såväl aktiva som ledare
- ha en bra och hållbar organisation för verksamheten i föreningen
Säker & Trygg förening – upplägg och innehåll
Själva upplägget och innehållet ser lite olika ut i de aktuella kommunerna, men Säker & Trygg förening sträcker sig över tid och basen finns i ett certifierings-/utvecklingsmaterial. I kommunerna i Kalmar län är det en årlig process som sker mellan den enskilda föreningen och medarbetare vid både kommunen och idrotten. En årscykel ser ut enligt följande:
I Växjö kommun är det en utvecklings- och certifieringsprocess över två år, där det första året mer handlar om de ”hårda” säkerhetsfrågorna och år två fokuserar på ”mjuka” frågor kring värdegrund, barnrättsperspektiv, rekrytera/behålla och goda idrottsliga miljöer. Här sker det såväl föreningsgemensamma träffar med olika föreläsningar och diskussioner som individuella träffar mellan föreningen, kommunen och idrottsrörelsen. De två årscyklerna kan illustreras på följande sätt:
När det gäller själva innehållet berör det som nämnts både konkreta säkerhetsfrågor och angelägna värde- och utvecklingsfrågor. För att ge en uppfattning delges här innehållsrubrikerna för de två certifierings- och utvecklingsmaterial som vi har tagit del av:
Material i kommunerna i Kalmar län
- Mål och vision
- Brandsäkerhet
- Regler och besiktning av anläggning/lokaler
- Utemiljön i er närhet
- Utrustning för den verksamhet som bedrivs
- Föreningskultur – klimat. Trygga idrotts/föreningsmiljöer
- Olycksfall/akut insjuknande
- Föreningskunskap
- Ledarskap
- Alkohol/narkotika/doping/tobak/spel
- Resor – transporter
Material i Växjö kommun
Del 1 (år 1) – Säker förening
- Säkerhet verksamhet
- Säker anläggning
- Underhåll
- Brandsäkerhet
- Utemiljö
Del 2 (år 2) – Trygg förening
- Policy, värdegrund och handlingsplaner
- Föreningens inkludering och likabehandling
- Föreningen och barnrättsperspektivet
- Föreningens HR-arbete
- Goda idrottsliga utvecklingsmiljöer
Till de olika innehållsdelarna finns underlag för att dels granska var föreningen står i dagsläget, dels hur man kan arbeta för att genomföra en positiv utveckling. Kopplat till de olika områdena ställs sedan krav på redovisnings- och utvecklingsuppgifter som i sin tur ligger till grund för certifieringen.
Avslutningsvis
Slutligen vill vi understryka att en möjlighet att delta i Säker & Trygg förening kan vara ett betydelsefullt stöd för att vidareutveckla sin förening på bästa sätt. Därför är det en förhoppning att såväl fler kommuner startar upp en motsvarande verksamhet som att föreningar i kommuner där detta erbjudande finns tar chansen. För frågor i sammanhanget går det bra att kontakta sin lokala föreningskonsulent vid RF-SISU Småland.
Det här inlägget postades den januari 14th, 2021, 13:54 och fylls under Föreningsutveckling
[…] Välkommen till vår nyhetssida – en plats för intressanta reportage och spridning av aktuell kunskap « Säker & Trygg förening – en satsning i flera Smålandskommuner […]