Dheisheh Camp dag 4

11:04 by socionomstudenter

Idag åkte vi till Hebron, en stad som ligger cirka 40 minuter från Dheisheh Camp. I Hebron mötte vi upp Badee som skulle visa oss runt. Badee är en aktivist som är aktiv inom Human Rights Defenders och bor själv i Hebron. Hebron är den största staden på Västbanken. Badee berättade att Hebron är uppdelat i två områden H1 och H2. H1 är ett område som ska vara under palestinskt styre men i verkligheten stämmer inte detta riktigt. H2 står under israeliskt styre och är ett område där många israeliska bosättare bor. Bosättningarna strider mot både internationell och israelisk lagstiftning. Trots detta låter israelisk militär bosättningarna fortgå utan ingripanden från israeliskt håll. Alla bosättningar övervakas av israelisk militär vilket begränsar palestiniernas liv i stor utsträckning. Som ett resultat av detta är stora delar av The Old City i Hebron avstängda eller delvis avstängda för palestinier. Dessa delar kontrolleras av israelisk militär genom checkpoints som endast israeliska medborgare eller turister med västerländskt utseende får passera. När vi kom till en sådan checkpoint sa Badee att vi fick fortsätta själva eftersom det är förbjudet för honom att vistas på området. Inne på området möttes vi av extremt mycket israeliska flaggor och militärer lite här och var. Där fanns även väldigt mycket sionistisk propaganda. Det här var första gången vi var tvungna att visa våra pass i en checkpoint vilket kändes obehagligt. Vi kände en stark obehagskänsla inför det och hade svårt att föreställa oss den integritetskränkning som palestinier utsätts för, då de tvingas bevisa sin identitet dagligen.

/Malin och Emy

Foto 2015-04-15 16 49 02

Ghost town

Foto 2015-04-15 16 53 46

Sionistisk propaganda

Foto 2015-04-15 17 10 10

Sionistisk propaganda

Foto 2015-04-15 17 12 07

Checkpoint

Foto 2015-04-15 18 03 18

Foto 2015-04-15 18 05 19

Comments are closed.