Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Shanghai och one child policy

2014-03-28

Kära dagbok!

Efter fem dagar i Shanghai har vi nu landat i Fuzhou igen.

Lektionerna sen senaste inlägget har handlat om one child policy. Under många år har kineserna bara fått föda ett barn per äktenskap med undantag från om:

* Båda föräldrarna saknar syskon.

* Den förstfödde är en flicka.

* Om man har råd att betala för fler barn. Böterna skiljer sig från de olika provinserna, i Fuzhou ligger det på ca 70.000 för andra barnet.

* Om man skaffar barn utanför äktenskap.

* Om du kommer från en minoritetsgrupp, ex annan religion.

 

Men från och med 2014 får man skaffa två barn om den ena föräldern är ensambarn.

 

På lektionerna tar dem även upp relationerna i familjen. Den viktigaste relationen står fadern och sonen för. Kvinnan ska alltid underkasta sig sin fader (som ogift), sin man (som gift), sin son (om mannen dör).

 

Dem två första dagarna i Shanghai tog vi turistbussarna som åker förbi dem kändaste platserna och byggnaderna i staden. Ett av dem första stoppen var vid tv & radiotornet, Pearl Tower. Där tog vi hissen upp som stannade på 351m höjd. Vi vågade dessutom lägga oss på glasgolvet 310m ovanför marken. Annars höll vi oss till störst del på the Bund, Nanjing Road och Old Town där det fanns bevarade och traditionella byggnader.

Intill the Bund går Huangpufloden där man har utsikt över Shanghai Tower och Pearl Tower.

 

Tyvärr går det inte ladda upp några bilder idag.
Tack för den här gången

// Fred, Mad, Mart

Kinesiska och bergsvandring

2014-03-16

Tjänna tjänna från Kina.
I måndags hade vi kulturlektion med studenter från andra länder, om hur Kinas miljö och geografi ser ut. Vi diskuterade miljöfrågor. Vi upplevde att miljöproblem tas om hand när det väl är försent och att det är landets ekonomi som går först.
I torsdags började vi läsa kinesiska. Vi har hoppat in i en klass som läst kinesiska i fyra månader men vi gör vårt bästa. Vi har exempelvis lärt oss att man inte pratar om vädret i Kina utan maten. Maten är central i Kina. Vi får se vad vi lär oss nästa vecka. Vi hade sista lektionen i psykologi i fredags där vi fick briljera i behaviorismen.
I fredags kväll hamnade vi i ett litet tumult på gatan utanför campus. Vi går ut varje kväll för att köpa mat i små vagnar som kommer efter kl 20. Förmodligen är inte vagnarna lagliga så i fredags kom polisen när vi skulle köpa mat, plötsligt hade alla vagnarna börjat köra iväg. Vi stod och observerade vad som hände, vilket var en obeskrivlig upplevelse. Polisernas roll verkar skilja sig mycket från Sverige. De kom i en gammal minibuss med varsin cigarett i munnen, “restaurangägarna” verkade inte ta polisen direkt på allvar. Vi gick en runda för att hitta någon annan mat och när vi sedan kom tillbaka så stod alla vagnarna på plats igen.
Igår lördag var vi på utflykt till ett berg tillsammans med två klasskompisar och en av tjejernas pojkvän. Det blev en heldagsutflykt med mycket vandring. Vi verkade vara den största attraktionen, trots den vackra naturen. Mitt i allt fanns ett tivoli så Madde fick åka kinesisk version av flumeride.
/Madeleine, Martina och Fredrik

Fuzhou – Gamla stan – Kinesisk kultur

2014-03-04


De första dagarna har gått till att utforska universitetsområdet där vi bor vilket ligger en bit utanför stadskärnan. I fredags tog vi oss in till city med buss vilket tog drygt en timme. Vi hade med oss en student från vår klass som fungerade lite som tolk. Vi fick en guidning på den äldre delen av staden som staten har lagt pengar på för att bevara. Det var många fina byggnader, massor med butiker och olika matställen. Även här var det tydligt att vi är minoritet då några kom fram och ville ta kort med oss. Det var många olika intryck av att gå här då mat är central i deras kultur men att deras djurhållning skiljer sig från den vi själva är vana vid.

Igår hade vi vår andra lektion tillsammans med andra utbytesstudenter. Lektionen handlade om kinesisk kultur där vi bland annat fick lära oss att färger har olika betydelser (rött står för mod), lite om kinesiska festivaler och fingerrörelser för att visa olika siffror.