Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Shanghai och one child policy

2014-03-28

Kära dagbok!

Efter fem dagar i Shanghai har vi nu landat i Fuzhou igen.

Lektionerna sen senaste inlägget har handlat om one child policy. Under många år har kineserna bara fått föda ett barn per äktenskap med undantag från om:

* Båda föräldrarna saknar syskon.

* Den förstfödde är en flicka.

* Om man har råd att betala för fler barn. Böterna skiljer sig från de olika provinserna, i Fuzhou ligger det på ca 70.000 för andra barnet.

* Om man skaffar barn utanför äktenskap.

* Om du kommer från en minoritetsgrupp, ex annan religion.

 

Men från och med 2014 får man skaffa två barn om den ena föräldern är ensambarn.

 

På lektionerna tar dem även upp relationerna i familjen. Den viktigaste relationen står fadern och sonen för. Kvinnan ska alltid underkasta sig sin fader (som ogift), sin man (som gift), sin son (om mannen dör).

 

Dem två första dagarna i Shanghai tog vi turistbussarna som åker förbi dem kändaste platserna och byggnaderna i staden. Ett av dem första stoppen var vid tv & radiotornet, Pearl Tower. Där tog vi hissen upp som stannade på 351m höjd. Vi vågade dessutom lägga oss på glasgolvet 310m ovanför marken. Annars höll vi oss till störst del på the Bund, Nanjing Road och Old Town där det fanns bevarade och traditionella byggnader.

Intill the Bund går Huangpufloden där man har utsikt över Shanghai Tower och Pearl Tower.

 

Tyvärr går det inte ladda upp några bilder idag.
Tack för den här gången

// Fred, Mad, Mart

Kinesiska och bergsvandring

2014-03-16

Tjänna tjänna från Kina.
I måndags hade vi kulturlektion med studenter från andra länder, om hur Kinas miljö och geografi ser ut. Vi diskuterade miljöfrågor. Vi upplevde att miljöproblem tas om hand när det väl är försent och att det är landets ekonomi som går först.
I torsdags började vi läsa kinesiska. Vi har hoppat in i en klass som läst kinesiska i fyra månader men vi gör vårt bästa. Vi har exempelvis lärt oss att man inte pratar om vädret i Kina utan maten. Maten är central i Kina. Vi får se vad vi lär oss nästa vecka. Vi hade sista lektionen i psykologi i fredags där vi fick briljera i behaviorismen.
I fredags kväll hamnade vi i ett litet tumult på gatan utanför campus. Vi går ut varje kväll för att köpa mat i små vagnar som kommer efter kl 20. Förmodligen är inte vagnarna lagliga så i fredags kom polisen när vi skulle köpa mat, plötsligt hade alla vagnarna börjat köra iväg. Vi stod och observerade vad som hände, vilket var en obeskrivlig upplevelse. Polisernas roll verkar skilja sig mycket från Sverige. De kom i en gammal minibuss med varsin cigarett i munnen, “restaurangägarna” verkade inte ta polisen direkt på allvar. Vi gick en runda för att hitta någon annan mat och när vi sedan kom tillbaka så stod alla vagnarna på plats igen.
Igår lördag var vi på utflykt till ett berg tillsammans med två klasskompisar och en av tjejernas pojkvän. Det blev en heldagsutflykt med mycket vandring. Vi verkade vara den största attraktionen, trots den vackra naturen. Mitt i allt fanns ett tivoli så Madde fick åka kinesisk version av flumeride.
/Madeleine, Martina och Fredrik

Fuzhou – Gamla stan – Kinesisk kultur

2014-03-04


De första dagarna har gått till att utforska universitetsområdet där vi bor vilket ligger en bit utanför stadskärnan. I fredags tog vi oss in till city med buss vilket tog drygt en timme. Vi hade med oss en student från vår klass som fungerade lite som tolk. Vi fick en guidning på den äldre delen av staden som staten har lagt pengar på för att bevara. Det var många fina byggnader, massor med butiker och olika matställen. Även här var det tydligt att vi är minoritet då några kom fram och ville ta kort med oss. Det var många olika intryck av att gå här då mat är central i deras kultur men att deras djurhållning skiljer sig från den vi själva är vana vid.

Igår hade vi vår andra lektion tillsammans med andra utbytesstudenter. Lektionen handlade om kinesisk kultur där vi bland annat fick lära oss att färger har olika betydelser (rött står för mod), lite om kinesiska festivaler och fingerrörelser för att visa olika siffror.

Första skoldagen

2014-02-26

Hejsan!

Nu är vi framme i Fuzhou efter en lång resa med en del problem. Tiden var knapp i Peking och vi fick springa mellan gaterna, våra väskor försvann där någonstans på vägen. Vi fick väskorna med ett senare flyg som tur var. Väl på plats möttes vi upp av några kinesiska klasskamrater.

Vi har fått lägenheter bredvid varandra. Där vi gör oss hemmastadda genom att möblera om och inreda så gott vi kan. Det finns inga toaletter i lägenheterna utan bara hål i golven. Vi har fått en lektion i hur hålen ska användas. Huset som vi bor i är till för internationella studenter och det är lätt att hitta engelsktalande i huset, vilket det inte är i övrigt.

Idag har vi varit i skolan första dagen. Det var en introduktion och vi fick träffa våra klasskamrater. Några har visat oss runt på området. Vår lärare är väldigt hjälpsam och gör allt för att vi ska trivas.

Vi märker att vi är en minoritet när vi går på gatan så vänder sig alla och stirrar på oss, idag blev vi till exempel fotograferade av några.

Internet är dåligt så vi försöker ladda upp bilder senare.

/Martina, Madeleine och Fredrik

Utbytesstudier våren 2014

2014-02-18

Hej!

Nu börjar det bli dags för oss att packa resväskan för att studera tre månader i Kina. Vi är tre stycken från Linnéuniversitetet Kalmar/Växjö som på söndag 23/2 åker till Fuzhou i Kina. Följ oss gärna under vår resa!

/Martina, Madeleine och Fredrik

:-)!!

2012-12-10

Hej allihop!

 

Nu har vi varit i Kina i tre veckor och tiden går så väldigt fort. Det känns som vi varit här mycket längre, och jag hade faktiskt gärna stannat lite till.

 

Vi har varit på väldigt mycket studiebesök, bland annat ett mentalsjukhus och en skola för barn med autism. Allting är väldigt annorlunda här och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte blev chockad ibland. Man får påminna sig själv att socialt arbete inte har existerat lika länge i Kina som det har i Sverige.

Läs resten av detta inlägg»

Påsklov i Shanghai

2012-04-15

Så vad händer på andra sidan jorden hos er undrar jag? På dennna sida jordklotet är det så olikt allt därhemma och det är svårt att beskriva det som vi är med om här men jag gör ett tappert försök!

Påsklovet spenderade vi i Kinas största (23 miljoner) och multinationella stad Shanghai! Där spred vi glädje och besökte många parker, tempel, och åt god mat och nu är vi berikade med många minnen. Här är en underbar bild från sköna Shanghai:Läs resten av detta inlägg»

Kinas äldreomsorg.

2012-03-28

Bra skrivet Amanda! Jag kan inte annat än att hålla med, jag trivs SÅ bra här! Alla är så vänliga och vi får se, lära och upptäcka mycket. Lektionerna innehåller många diskussioner, redovisningar (Kina kontra Sverige), studiebesök och intressant undervisning. Vi får lära oss mycket om Kina, samtidigt som vi lär oss om vårt eget land (nu när vi har Kina att jämföra med). Läs resten av detta inlägg»

Kinesiskt bröllop…

2012-03-26

Hoppas ni har det bra hemma i Sverige och var ni nu än är!

Livet rullar på här för oss 4 studenter i Kina och dagarna är allt annat än trista. Det hände så mycket runtomkring oss hela tiden främst nya människor som vi träffar på. Många nyfikna kineser som vill bli vänner; byta nummer, “you have Qq?” (kinesiskt network), “may i be your friend?” och många roliga situationer kring det. Till exempelvis när jag sprang runt löparbanan på universitetets campus i ganska högt tempo Läs resten av detta inlägg»