Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Sista veckan i Nya Zeeland

2016-05-21

Hej!

Denna vecka avslutade jag min praktik på Stand for Children i Auckland, Nya Zeeland och detta kommer därför bli mitt sista blogginlägg här på bloggen. Denna vecka har jag bara varit på min praktikplats för att ha en avslutande handledning samt för att säga adjö till all personal. Jag har haft en helt underbar praktikperiod på 17 veckor här i Nya Zeeland och jag tycker att det definitivt har varit värt att vara här under hela min praktikperiod. Jag har fått lära mig väldigt mycket om organisationen Stand for Children och blivit väldigt insatt i det arbete som sker med barnen. De sista 3 veckorna från mitt förra blogginlägg har jag spenderat i Pohutukawa Whares som är boendedel för tjejerna. Det har varit en lugn grupp med få barn och jag har (vad det känns som för mig) kunnat arbeta med barnen som vilken ordinarie personal som helst. Denna barngrupp som jag arbetat med stannar i 5 veckor och jag har nu under den 3 veckan sagt adjö till barnen. Det har varit väldigt tråkigt att lämna alla barnen men också all personal som finns på Stand for Children. Det har varit otroligt enkelt att komma ensam student från Sverige till Stand for Children och känna sig välkommen i organisationen. Jag har känt en otrolig samhörighet och fått mycket stöd från de arbetsgrupper som finns på Stand for Children då vi både har hittat på aktiviteter och arbetat mycket tillsammans för att klara av det ibland tuffa arbetet med barnen.

I fredags anordnade personalen på Stand for Children en fin avskedsceremoni för mig där det bjöds på tårta och sjöngs Maori sånger. Detta är något som är väldigt vanligt på Stand for Children då man både välkomnar ny personal och tar avsked för personal som skall lämna organisationen enligt maori traditioner. Jag fick också en fin avslutningspresent som tack för mitt arbete på organisationen.

Slutligen vill jag passa på att rekommendera Stand for Children till framtida studenter på socionomprogrammet då jag har lärt mig otroligt mycket om organisationen och det sociala arbetet på Nya Zeeland. Praktikplatsen kräver dock att man kan arbeta självständigt och kunna organisera sitt eget arbete då man har liknande uppgifter som ordinarie personal. Jag upplever dock att detta har varit väldigt lärorikt för mig som student och jag tar med mig många fina minnen och erfarenheter från Nya Zeeland!

//Nicole

Denna bild sammanfattar min vistelse väl här i Nya Zeeland. Underbar natur blandat med lek och allvar tillsammans med barnen på Stand for Children.

DSC01054

Bild från en avslutning då två stycken ur personalen slutade i organisationen

IMG_9134

Avslutningspresent: Tröja och Maori sten

IMG_9192

Hej då från Nya Zeeland (Personal på organisationen Stand for Children)

DSC01069

Sista veckan på centret!

2016-05-06

 

Under vår sista vecka på centret åkte vi till skolorna i Hadakoti, Sonali, Sonla och Kandar för att lämna fotbollar, volleybollar och frisbee som vi köpt. Under våra besök i Hadakoti och Sonla la vi märke till att flera barn saknade hela strumpor och skolväskor, och därför bestämde vi oss för att ge alla barnen varsin skolväska. I skolväskorna hade vi lagt strumpor, skrivblock och pennor. Skolorna fick också färgpennor och saxar. Detta var mycket uppskattat av både barnen och lärarna.

 

20160423_105614Barnen i Hadakoti med sina nya skolväskor.

IMG_3246Barnen i Sonla väljer varsin väska.

IMG_3201MIranda, Olaf och barnen i Kandar då vi lämnade fotbollar, volleybollar och frisbees.

IMG_3196Vi lärde barnen att kasta frisbee eftersom det var första gången för många.

IMG_3189Barnen i Sonali.

Under vår sista vecka på centret åkte vi även flera timmar upp i bergen för att vandra på hög höjd i ett område som heter Chopta. Dock var det även denna gång dimmigt, så vi kunde inte se de allra högsta topparna. Trots detta var utsikten helt fantastisk!

20160426_091450Devendra, Olaf, Pundir och Miranda i Chopta.

På vägen tillbaka till centret stannade vi till i Gopeshwar för att besöka Himads huvudkontor. Där fick vi träffa personer som arbetar inom olika områden inom Himad, bland annat Child Line och Livelyhood. Vi fick mycket information kring hur Himad arbetar och inom vilka olika områden.

IMG_3291Utanför Himads huvudkontor i Gopeshwar.

Vår näst sista dag på centret fick vi besök av folk från andra områden inom Himad. De kom för att lyssna på våra erfarenheter av vår praktiktid. Vi fick berätta för alla om vad vi varit med om under våra veckor i Indien, och Pundir och Devendra delade med sig av sina erfaranheter av vår praktiktid. Det var ett fint och känslosamt avslut.

20160427_130914Vi tillsammans med folk från Himad.

Vår sista kväll på centret blev vi överaskade med långbord, tårta och ballonger för att fira Olafs födelsedag och för att tacka oss för denna tiden. Även om det är svårt att lämna centret och alla fantastiska människor så hade vi en väldigt fin sista kväll. Våra sista dagar tillsammans med Devendra och Pundir spenderade vi i Derhadun och i Delhi. I Derhadun var det tänkt att vi skulle besöka ett universitet, men tyvärr hade de annat planerat just de dagarna då vi var där.

Tiden går så snabbt! Vi har svårt att förstå att våra veckor på Himad Education Centre är över. Vi är otroligt glada över att vi tog chansen att göra några veckors praktik i Indien. Något som vi verkligen aldrig kommer ångra!

Allt gott!

Hälsningar från Indien.

// Miranda och Olaf

Srinagar

Återigen har vi haft mycket problem med internetanslutning, så därför kommer detta inlägg någon vecka försent.

Vår fjärde vecka på centret började med att vi åkte till en stad som heter Srinagar för att besöka ett universitet för socialt arbete. Srinagar ligger ca 3 h bilfärd från centret. Första dagen på universitetet höll vi en kort presentation om oss själva, om social arbete i Sverige och om socionomprogrammet på Linnéuniversitetet. Därefter hade vi diskussion tillsammans med studenterna kring socialt arbete. Mycket intressant att höra hur deras program är upplagt, och se skillnader jämfört med vårt.

Vår andra dag i Srinagar fick vi träffa Patchori, rektorn för institutet för socialt arbete. Därefter fick vi lyssna på en föreläsning om naturkatastrofen under monsunperioden år 2013 tillsammans med de indiska studenterna.

 

20160419_121958

På eftermiddagen tog några studenter med oss till ett museum om kulturen i Hamalaya. De visade oss även runt på olika campus. På kvällen köpte vi strumpor och skolväskor som vi ska ge till barnen i skolorna runt centret.

 

IMG_3158Miranda i en affär för att köpa strumpor till barnen.

Vår tredje dag i Srinagar var vi på universitetet för att återigen berätta om Sverige, det svenska systemet och om socionomprogrammet i Sverige. Denna gång inför en grupp med lärare och studenter. De hade många frågor att ställa. Även vi lärde oss mycket om Indien och hur det är att studera i Indien. I samband med detta hade vi en form av gruppdiskussion.

IMG_3163Miranda och Olaf tillsammans med studenter och lärare på universitetet.

20160419_131558Olaf, Devendra och en student vid ingången till universitetet.

Allt gott!

Hälsningar från Indien.

//Miranda och Olaf