Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Västbanken och Dheisheh refugee camp

2014-11-27

1513741_10153026982235312_8183568007610630676_nJag är ju ingen bloggare, ni får ursäkta, men jag tänker det är lite kul att läsa de jag skriver ändå 😉
1509315_10153026995795312_7946394878306869316_n
Nu har vi anlänt till Västbanken och Dheisheh refugee camp utanför Betlehem. En annan värld. Minst sagt. Vi bor på ett hostell i anslutning till Laylac (gräsrots NGO som vi har dessa tre veckor hos), en annan standard än den i Jerusalem kan man minst sagt säga. Det är ändå helt okej, trots kyla, noll isolering, fönster i plast, el, vatten och internet som kommer och går och böneutrop varje morgon vid 04.00. Det funkar ändå och det blir rätt många skratt av det lite kaosiga i att bo på ett flyktingläger. De bekvämligheter man tar för givet hemma blir en lyx här och jag kommer på mig själv med att tänka dagligen vad bortskämd man är i Sverige, på många, många plan.

Första kvällen här så blev det lite introduktion av våra handledare samt ett spännande möte med ett firande. De firar nämligen varje gång någon släpps från Israeliska fängelse (på grund av politiska skäl). Dessa firanden kan liknas med ett studentfirande. De åker på flak genom staden med musik, flaggor, glada rop och skjuter raketer. Intressant fenomen. Kan tilläggas att nästan alla Palestinier någon gång suttit i fängelse, för israelerna kan fängsla palestinier av säkerhetsskäl som det heter, lite hur som helst. Det behöver inte säga för hur länge eller varför. De finns många som sitter i fängelse utan att veta varför i fler år, även barn. Just nu finns över 200 barn i Israeliska fängelser, flera utan rättegång.

Andra dagen bestod av mer information kring Laylac, Palestina och flyktinglägret som varit permanent sedan 1948. Det blev en känslofylld dag då vi alla grät en del. Det är verkligen inte lätt information att ta in. Vi såg bland annat en film gjord av en 13 årig flicka från lägret som handlade om Palestina och deras utsatthet. Att en så ung person kan känna och veta så mycket, och samtidigt känna sådant hat gör ont i en, väldigt ont och tårarna bara rann.
Vi har de senaste dagarna varit på studiebesök hos kvinnokooperativ, Betlehem universitet, organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter med mera. Idag var på en internationell konferens för social arbetare vilket var super intressant och kul att möta socialarbetare på en internationell plattform och se hur bra samarbetat var. Det hölls ett tal av secretary chairman för International federation for social work som var extremt intressant. Han lovordade socialarbetare till skyarna och pratade sedan passion och känsla för vårt yrke. För allt socialarbetare gör i världen och gratulerade även oss studenter för vi valt ett så humant och bra arbete, var fantastiskt att höra, väldigt inspirerande! Mer av sådant i Sverige behövs helt klart!

Vi har haft många diskussioner de senaste dagarna med frustration, skratt och tårar. Man vet liksom inte riktigt hur man ska handskas med alla känslor man får i ett ställe som detta. Det är så mycket som är så ofattbart. Denna systematiska diskriminering, alla dess åsikter, alla dessa problem och alla internationella, grundläggande mänskliga rättigheter som inte finns är svårt att ta in. Systemen är extremt komplexa och vi jobbar med att försöka förstå hur allt hänger samman. En stat eller område som Västbanken och Gaza är komplexa områden. På politisk, religiös och mänsklig nivå. Deras lagsystem är väldigt svårt i sig, eller snarare deras icke existerande lagsystem. De är en mix av lagar från Jordanien, Israel och nya palestinska lagar. Problematik kring de två största partierna Fatah och Hamas som nu är i ett dött läge så de går inte att genomföra nya lagar eller ändringar, detta påverkar de sociala arbetet väldigt mycket. De har lagar kring kriminalitet från 1960 exempelvis. De är problematik kring traditionella och religiösa regler och system med och hur människor är invanda att leva och fungera på ett viss sätt.

Känslorna av frustration, ilska och ledsamhet är blandande med värme kärlek och passion. Människorna här är så fantastiska, de lever andas och ger sina liv åt socialt arbete och på att förändra. De är så himla godhjärtade och smarta och handskas beundransvärt med situationen som är. Jag fascineras över hur människor med så lite resurser kan ge så mycket. Vi får exempelvis smakprov på de ena med de fjärde så fort vi går in i en butik, vi bjuds på kaffe och te överallt på de mest märkliga ställen.

Ja jag lär mig otroligt mycket, informationsflödet tar aldrig slut och hjärnan blev överhettad för flera dagar sen. Vi har behövliga reflektionsstunder under våra filtar i kylan på kvällarna och har gitarr och sång stunder med de andra volontärerna från Tyskland och Frankrike på kvällarna. Laylac är ständigt pulserande, de är folk här jämt och ständigt då hela samhället är delaktiga som volontärer och alla vill bidra och känna gemenskapen. det är ett härligt kaos med många många känslor!

Godnatt från ett flyktingläger på Västbanken.
10609411_803468456383954_3876666983110477862_n

10802014_10152986189427122_1006437297845623012_n-2

Stand Children’s Services Tū Māia Whānau

2014-11-25

Stand Children’s Services är en organisation för barn och familj som finns på sju olika platser i Nya Zeeland. Till deras organisation i Auckland kommer cirka 30 barn åt gången i åldern 5-12 år under en femveckorsperiod för att bo. De kommer ofta från svåra och destruktiva hemförhållanden, där föräldrarna ofta har en annan syn på barn uppfostran. Vissa av barnen blir slagna hemma och de får växa upp för fort. Barn tillåts inte alltid vara barn, utan tvingas ta lika mycket ansvar som en vuxen. Stand består i princip av tre delar. Skolan, levnadsdelen med Residental social workers och community social work. Barnen går i skolan på Stand där de får en strukturerad och väldigt personlig skolgång med utbildade lärare och lärarstöd. Alla barn får en stödperson som hjälper dem. Varje dag inleds dessutom med en fysisk aktivitet. I levnadsdelen bor barnen i olika grupper, uppdelade tjejer och killar. Där får de möjligheten att slappna av, leka och lära sig vardaglig livsföring. Det händer att barnen inte vet hur de ska sköta den dagliga hygienen när de kommer till Stand. Genom dagliga rutiner får de lära sig att sköta sin vardagliga livsföring och ta ansvar. Den mesta av barnens fritid är organiserad i olika aktiviteter. Det handlar mycket om att göra övningar, lära barnen att lyssna och läxläsning. Man har hela tiden en tanke att allt ska vara fostrande. Barnen ska få öka sitt självförtroende, lära sig lyssna och respektera andra. De så kallade Community Social Workers är de i personalen som ska skapa en framtida trygghet för barnen. Man arbetar genom att ta del av hela den utökade familjen, exempelvis mor- och farföräldrar. Genom att fokusera på familjens styrkor istället för deras svagheter försöker man stärka familjen och fokusera på att vilja förändra tillvaron. Det erbjuds föräldrautbildning och man försöker skapa ett nätverk kring barnet. Det är också de som tar emot anmälningarna och gör utredningarna för att se om barnen bör komma till Stand. När barnen åkt hem fortsätter de att hålla en kontakt med familjen i upp till ett år efter.

I Nya Zeeland är det väldigt lite socialt arbete som drivs av staten. Här är det NGO (non-governmental organizations) som bedriver det mesta arbetet, ger möjlighet till insatser och utreder barn. Stand Children’s services är en av dem. Det finns en del inom staten om de skulle behöva ta barnet ifrån sitt hem, men det mesta är upp till olika organisationer eller företag.

 

Staden som alla vill ha

2014-11-22

Då har första veckan gått, tiden springer iväg och känns samtidigt som den går långsamt, dagarna är väldigt lååånga! Intensivt är bara förnamnet, vårt schema är smockfullt med studiebesök på olika verksamheter blandat med rundturer, tittandes på gamla och helga byggnader och fascinerande diskussioner!

Sedan senaste inlägget har det varit studiebesök på socialkontor i västra och östra Jerusalem. Problematiken är stor, i många dimensioner. De har självklart en problematik med Palestinier och deras rättigheter, problematik med lagar och regler som inte appliceras i verkligheten. Jag kommer aldrig kunna förstå hur det så öppet kan vara så diskriminerande från en stats sida. Vissa delar av samhället där en viss typ av människor bor skiter man helt enkelt i, svårt att greppa. De har även har en politisk diskussion som är påtaglig kring asyl och flyktingfrågan. De finns två typer av flyktingar här dock, eller flykting blir fel ord. Å ena sidan kommer judar som söker sin rätt som jude att komma till sitt land, de får direkt boende, hjälp med språket och integrationsprogram. Å andra sidan har vi de som faktiskt flyr från sitt land, främst Sudan, Etiopien och Eritrea. Dessa lever ett svårt liv med näst in till obefintliga rättigheter och noll samhällshjälp. De är väldigt svårt att få uppehållstillstånd, ca 4 st. av 55000 får flyktingstatusförklaring.
Det som varit himla spännande i dess studiebesök var även den extrema skillnaden på kontor, ett ställe var som vilket hus som helst med renoveringsobjekt till korridorer och kontor, nästa kontorsbyggnad var ett stort säkerhetskomplext, kändes snarare som en ambassad. Och de hade stängt kontoret för besökare för att vi skulle komma dit!? Ja engagemanget är det ingen brist på, vi mottas med öppna armar och det känns verkligen att de är ivriga att få förklara och visa, diskutera och analysera. Vi blir bjudna på arabiskt kaffe, bröd och hummus i stora lass vart vi än kommer och väldigt många trevliga människor, det gör mig varm i hjärtat! Engagemang är ett ord som kan sammanfatta mycket, socialarbetarna brinner för sitt yrke, viljan att göra en insatt och skillnad. ”To make a difference you need to act and feel, not just talk”, sa socialarbetaren på ett kontor i de östra delarna. Basen i det sociala arbetet ligger på frivillighet och volontärer, kontoret på västra sidan hade 4 st. socialarbetare och ca 50 volontärer på 6 områden. De skär ned på välfärden och statens pengar hela tiden har många pratat om och då krävs frivilliga insatser. Mycket fokus på volontärarbete och communitywork, för och med varandra. Det är tragiskt på ett sätt, att staten inte tar ett ansvar men även fint på ett annat, att se sådan passion och drivkraft, vilja att göra vad man kan med små medel.

I torsdags var vi i Jaffa och Tel Aviv och besökte socialkontor där som arbetar i ett multikulturella samhällen och där även de flesta flyktingar bor. Det blev studiebesök på ett centrum för ryska pensionärer (där vi även fick en uppläxning, på ryska, om att Sverige var skit för vi erkänt Palestina), vi besökte en språkkurs för arabiska kvinnor och även läkare för mänskliga rättigheter som öppnat en Open clinic. Då sjukvårdsystemet påminner här om USA och alla där med inte har råd att vara sjuka, speciellt inte flyktingar. Kvällen spenderades med en härlig promenad längst stranden i Tel Aviv och kände pulsen på en stad som är långt ifrån vad Jerusalem är.

Vi har även haft rundvandring i västra Jerusalem med en Rabbi, en superhärlig småbarnspappa och kvinnorättsaktivist som visade oss denna del av staden genom nya glasögon. Han pratade om virtuella gränser och symbolikens makt i arkitekturen. Väldigt spännande rundtur genom ortodoxa kvarter, sekulära kvarter, museum, kyrkor, universitet och parlamentet (Kneset). Han menar på att inget är byggt av slump i denna stad, allt har en mening och är genomtänkt, ex att parlamentet är byggt som ett gammalt tempel och ligger på en kulle över staden, visa på makt. dagen bjöd även på diskussioner om Jerusalem, staden som alla vill ha en del av och att alla som bor här hela tiden får kämpa för sina egna intressen.

Idag har vi haft workshop med personer från Ossim shalom. Vi har haft olika rollspel och många diskussioner kring ämnen som fördomar, främlingsfientlighet och rasism, diskriminering och kategorisering. Applicerat dessa definitioner på svensk och israelisk kontext och gjort jämförelser och paralleller. Ännu en intressant och utmattande dag för hjärnan med andra ord!

Kvällarna består mest av att försöka smälta alla intryck och renskriva anteckningar. Men vi har även varit på restauranger, upplevt hur tyst staden blir under Shabbat (judisk vilodag fredag kväll till lördag kväll), gått runt mer i centrum och gamla stan, köpt fina örhängen och fascinerats av alla religiösa outfits som denna stad bjuder på.

Imorgon ska vi besöka Rabbis for human right och sedan bär det av mot Betlehem och Västbanken.

Bildet kommer inom kort när internett vill samarbeta!

Första dagarna i Israel

2014-11-17

IMG_5750Dome of the rock2014-11-17

Ja nu var resan igång på riktigt! Efter tre intensiva dygn är jag helt laddad på de kommande veckorna, men även galet trött i huvudet efter alla intryck.

Resan ner gick fint, med mellanlandning i Istanbul. Första dygnet bestod av häng i Tel Aviv med min syster som också är nere en vecka i sitt arbete. Eftersom det var lördag var det mesta stängt då Judendomen har Shabbat fredagskväll till lördag kväll. Men vi hade det härligt ändå med sol och 23 graders värme, strandäng, god mat och kvalitets tid.

I söndags tog jag bussen från Tel Aviv till Jerusalem, det tog sin lilla tid då söndag här är som måndag hemma och alla ska till jobbet och till militären, plus att de var säsongens första regn, alltså kaos i trafiken. Jag kom fram tillslut och mötte upp resten av res gänget på Ossim Shaloms kontor nära Jerusalem Central Bus station. Vi fick under förmiddagen information om deras organisation och även en föreläsning kring landets historia och konflikten. Ossim Shalom är en NGO som översatt heter Social workes for peace. De arbetar i olika samhällen med aktiviteter för utsatta grupper, de försöker arbeta mycket dialogiskt mellan palestinier och israeler, med fokus på mer interaktion, kunskap och förståelse för varandra. På kvällen var vi hemma hos en av personerna från Ossim Shaloms hem i en förort till Jerusalem. Väldigt god mat, fint hem och trevliga människor. En kväll fylld av intressanta matupplevelser och diskussioner.

I dag måndag har vi varit i Old Jerusalem för en rundvandring längst den kristna tron och Jesus korsfästelse med bland annat besök i Holy Sepulcher, den heligaste av kyrkor där det sägs att Jesus korsfästes och begravdes. Vi besökte även två olika dagcenter för handikappade i östra Jerusalem som gick under en NGO som heter Elwyn Elquds. Väldigt intressanta besök med rundvandring och möte med klienterna, samt diktioner om arabers situation i östra Jerusalem och hur handikappomsorgen fungerar i Israel. Dessa dagcenter tog emot vuxna som efter färdig skola vid 21 års ålder måste vara på dagcenter som beslutas av [Shoun] som är som Israels variant av socialtjänsten. De hade olika varianter av som stationer där de gjorde olika aktiviteter. Exempelvis så har de ett kök där de gör mat till skolor och ålderdomshem, de packar bestickpacket till restauranger med mera. De har även sjukgymnaster och olika pedagoger som fokuserar på individernas olika behov, exempelvis talpedagog.

Imorgon är det fler studiebesök på spännande organisationer!

På återseende!
Elin

Det närmar sig och det känns

2014-11-14

De driver mig till vansinne, allihop på samma gång. Hela jag är full av dem. Känslor. Jag som alltid försökt (och oftast lyckats) hålla känslor så långt ifrån mig som möjligt. Nu sväljer de mig hel, och jag mäktar inte motstå. Ena stunden känner jag mig som en självständig och stabil rymdraket som krossar allt i sin väg. Nästa stund blir jag liten och svag som ett beroende nyfött barn, utan förmåga att varken förstå eller förmå. Jag är en trisslott där det skrapas fram allt från vredesutbrott och ångestattack till lyckorus och glädjetårar. Jag frågar mig själv, gång på gång, vad jag gett mig in på och svaret blir alltid detsamma: Men jag vill ju det här. Så innerligt mycket! Jag pratar givetvis om min resa till Israel/Palestina, under de fem kommande veckorna. I början av socionomprogrammet presenterade universitetet möjligheten för studenter att göra sin studiepraktik i utlandet. Socionomprogram på svenska universitet har tillsammans utformat praktikprogram där socionomstudenter får göra studiegraktik i grupp, genom universitetens kontakter med utländska univeristet och organisationer. Universitetet står för kontakterna och studenterna får därigenom trygghet och en stadig grund att stå på då de har universitetet bakom sig och gruppen med sig. För mig var detta ett utmärkt tillfälle och en livs chans att få en erfarenhet jag länge drömt om, då jag aldrig skulle våga ge mig ut på ett sådant äventyr på egen hand. Valet att åka till just Israel föddes genom min kristna tro som fullkomligt eskalerat de senaste åren. Det har därför blivit en dröm att få besöka alla dessa platser där allt faktiskt började, en gång för länge sen. När univeristetet presenterade denna möjlighet var det inget tvivel att jag ville ta den chansen. Det religiösa perspektivet kombinerat med insyn i konflikten genom lokala organisationer som arbetar mot den lokala befolkningen, vilket är så lätt att missa under “vanliga” turistresor. Därigenom ges möjlighet att se det sociala arbetet i en kontext som fullständigt kontrasterar min egen verklighet och den verklighet socionomprogrammets studier grundar sig på. Att vilja är dock ett stort steg från att faktiskt ta beslutet att göra. Efter mycket om och men bestämde jag mig ändå för att inte låta chansen gå förbi mig och jag bokade flygbiljetter i våras tillsammans med två andra klasskompisar. Av olika anledningar avbokade de sin resa för någon månad sen och jag är numera ensam från mitt universitet. Jag har därefter velat fram och tillbaka om jag verkligen ska åka eller inte. Tryggheten i klasskompisarna försvann, fem veckor ifrån hem, sambo och familj, det återigen krigshärjade Gaza, IS brutala frammarsch, ebola-katastrofen och eskalerande oroligheter i Jerusalem. Sedan flygbiljetten bokades har jag längtat och väntat. Därför bestämde jag mig ännu en gång för att inte låta chansen rinna mellan mina fingrar. Enligt UD är det vanliga säkerhetsrutiner och säkerhetsåtgärder som gäller, trots oroligheterna. Jag håller mig till dessa, håller mig ifrån riskområdena och räknar med att komma hem helskinnad. Gruppen består dock av ytterligare sex studenter från andra universitet och jag ser fram emot att få tillfälle att knyta nya bekantskaper. Flyget lyfter på fredag och veckan består av förberedande föreläsningar och seminarium om Israels historia och socialt arbete i en israelisk kontext där konflikt blivit vardag. De organisationer och sociala projekt vi ska besöka och arbeta i under vistelsen är minst sagt spännande och jag återkommer till dessa! Israel är ett land med en unik, komplex och fascinerande historia, präglat av kulturella, religiösa och politiska motsättningar och konflikter. Det blir bara bättre ju mer kunskap jag suger åt mig. Nu är det närmre än någonsin! God Bless! / Evelina campus Kalmar