Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Nionde veckan!

2017-10-28

Hej på er!

 

Denna vecka har jag fått lära mig mer om en metod som kallas “Skills and Action”. Denna metod hjälper oss att förstå hur man ska hantera konflikter med andra. Exempelvis att det är bra att kommunicera när det uppstår ett problem. Metoden följer tre steg, första steget är att STOPPA när man anser att det finns ett problem. Det andra steget är att  TÄNKA till vad man kan göra åt problemet och det tredje steget är att GÖRA något åt problemet. Barnen på Stand har fått läsa på om detta för att kunna använda sig av den vid behov.

 

Jag har varit med både killarna och tjejerna denna vecka, jag tycker det är intressant att skifta mellan dem för att jämföra skillnaderna mellan dem. Exempelvis att killarna oftare har slagsmål och tjejerna oftare diskuterar med varandra.

 

Under veckan har jag haft mitterminssamtal med min handledare och vi pratade om mina styrkor- och svagheter och hur de kan ha påverkat min utveckling under praktiken så här långt. Jag fick berätta vad jag ansåg varit bra på praktiken samt om det var något jag skulle vilja förändra. Nu ska jag äta lunch!

 

Vi hörs snart/ Ida

 

Åttonde veckan!

2017-10-21

Hejsan!

 

Dagarna bara springer iväg och jag älskar min praktikplats mer och mer. Jag tycker det är kul att reflektera över att jag lär mig nya saker på praktiken varje dag. Denna vecka har jag för första gången fått prova på att vara med killarna. Detta var inte planerat men eftersom många utav tjejerna har åkt hem och hälsat på sina föräldrar behövdes mindre personal i tjejgruppen. Jag är förvånad över att killarna lyssnar ofta bättre på mig jämfört med tjejerna. Min teori är att killarna vet att jag är en ny, ung kvinnlig personal, vilket kan innebära att killarna känner skam om de inte lyder mig. De vet att om de bryter mot reglerna som finns på Stand så blir det konsekvenser, exempelvis att jag leder dem till deras rum och att de får stanna där och tänka över sina “hyss”. Tjejerna skulle kanske inte tycka det var lika jobbigt om jag tog dem i handen och följde dem till deras rum.

 

Jag har varit ledare för olika aktiviteter denna vecka, jag har varit ute och cyklat med killarna samt lärt dem ord och meningar på olika språk. De har uppskattat dessa aktiviteter dock vet jag inte om det är på grund av att aktiviteten har varit rolig eller om det är för att en ny i personalen (jag) har lett aktiviteterna.

 

Igår var vi på utflykt med killarna till Cornwall Park, vi kom iväg senare än vad som var tänkt vilket ledde till att vi fick åka bil upp till toppen av berget istället för att gå. Killarna verkade dock inte vara ledsna över detta, snarare tvärtom.

 

Vi hörs snart igen! / Ida 

 

 

Cornwall Park

 

Sjunde veckan!

2017-10-13

Hej igen!

 

Tiden springer iväg. Denna vecka har vi haft en ny intagning, det vill säga att nya barn har kommit till Stand. Jag kommer att fortsätta vara tillsammans med tjejerna under denna intagning. Enligt mig är det bra att arbeta med samma grupp under en längre tid för att hinna lära sig ordentligt hur arbetet fungerar. Killarna visar ofta ett aggressivt beteende mot den kvinnliga personalen, därför kan det vara bra att börja arbeta i tjejgruppen.

Under denna intagning kommer jag att få ett större ansvar jämfört med tidigare intagning. Jag kommer få hålla i aktiviteter med barnen på egen hand. Oftast utgår man från ett tema som man gör olika uppgifter till. Nästa vecka kommer jag exempelvis ha temat “Internationella upplevelser” med barnen. Min plan är att låta barnen måla olika flaggor från olika delar världen, lyssna på  internationell musik samt lära barnen några fraser på svenska.

Förutom att vara ledare för aktiviteter kommer jag att vara key-worker för ett barn. Det innebär att jag har ett ansvar för att detta barn trivs och mår bra, samt strävar efter sina personliga mål under tiden på Stand. Jag kommer dokumentera varje vecka vad barnet har gjort för att sträva efter detta mål.

 

Vi hörs snart igen,

 

Ida