Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Andra veckan på centret

2013-11-24

Hej!

Här kommer lite bilder från vår andra vecka. Vi har varit i Sonali, en by som drabbats hårt av monsunen i juli. Där tittade vi även på en skola som vi ska ha engelska-workshop i nästa vecka. Vi har även haft två workshops i Hadakotiskolan och besökt en kvinnogrupp som HIMAD har hjälpt till att starta och som stickar för att tjäna pengar och bli mer självständiga. På vår fritid har vi spelat lite gitarr och lärt oss spela cricket. Vi är nöjda med veckan och ser fram emot en till!

Kramar!

2013-11-23

Hej Hej!

Vi har haft vår första Workshop nu och det var väldigt roligt att instrumenten äntligen kommer till användning. Vi gick ner till byn Hadakoti som ligger en bit nedanför centret där vi bor. I Hadakotiskolan går sju elever, de är mellan 6-10 år, tre i första klass, två i tredje klass och två i femte klass. Det är också tre dagisbarn där några timmar varje dag. Vår första workshop var mest som en introduktion där vi spelade och sjöng ”itsy bitsy spider” och ”twinkle twinkle littel star” tillsammans med alla barn. Instrumenten är väldigt uppskattade och vi har väldigt roligt tillsammans med dem. Det slutade med att det som var tänkt att vara en engelskalektion övergick i sång och dans. De visade några indiska danser och vi visade några svenska midsommardanser.  Vi ser verkligen fram emot att få vara där två gånger i veckan. Och tack till alla er som hjälpt oss att kunna köpa instrumenten till HIMAD!

Ha det bra! Kram!

 

HIMAD

2013-11-20

Hej hej!

Vi har idag haft en lugn förmiddag och planerat lite inför kommande workshop (vår andra) på torsdag. I eftermiddag ska vi åka och träffa en organisation som stickar och handarbetar för att försörja sig.

I förra veckan var vi och besökte HIMADs kontor i Gopeshwar och fick träffa Umashankar, en socialarbetare som jobbar med sociala problem här i området. Han berättade om HIMAD som organisation och hur de jobbar. Här får även ni ta del av det:

HIMAD (Himalayan Society for Alternative Development) grundades 1996 av bland annat Dr D.S Pundir som är socialarbetare. De hade en idé om att vara ett komplement till hur den offentliga organisationens hanterar sociala frågor. De letade efter sponsorer till 1998. Sedan dess har de blivit sponsrade av bland annat UNICEF och svenska ABC (http://abcsweden.org/). Organisationen är uppdelade i General Board, Governing Board och Core Board. I General Board sitter alla medlemmar i HIMAD och de träffas en gång per år för att välja Governing Board. I Governing Board sitter sju personer och de har poster som t ex president, vice president, secretary osv. Deras uppgift är att mötas och diskutera inriktningen för organisationen och vilka typer av projekt de ska ha i byarna. Besluten som fattas av Governing Board implementeras sedan av Core Board. I Core Board sitter 8 personer och dessa arbetar praktiskt med socialt arbete i byarna.

För tillfället jobbar HIMAD bara med barns rättigheter, men eftersom så många olika sociala problem för vuxna berör barn jobbar de mycket med olika typer av problem. De börjar med att dela upp en by i barngrupp, ungdomsgrupp, mansgrupp och kvinnogrupp och har ett möte med barngruppen. Under det mötet pratar de om rättigheter och talar mycket med barnen i byn. På så sätt kan de genom analys av samtalet få reda på vilka sociala problem som människor i byarna har och som påverkar barns rättigheter mycket. Exempel kan vara arbetslöshet, alkoholism, ingen kännedom om människors lagliga rättigheter osv. Efter det har de möte med de olika grupperna och undervisar i vilka rättigheter människor har i förhållande till regeringen. En annan del av deras arbete är att hjälpa till att starta upp organisationer och mobilisera människor så att de själva har kraft att lyfta frågor till regering och motsvarande på distriktsnivå. HIMAD har aldrig själva kontakt med regeringen utan deras arbete är att hjälpa människor att själva förstå hur de ska bära sig åt.

Hoppas alla där hemma har en fin dag!

Kram!

Första veckan på centret

2013-11-18

Här kommer lite bilder från vår första vecka. Vi har lärt oss lite om kulturen, åkt till Gopeshwar och besökt Himads kontor, hälsat på i Hadakoti, en by som ligger nedanför centret och så har vi gått på lite promenader för att utforska området. Vi har även hunnit umgås mycket med Devendra, Pushkar, Bohppi och Rajendra som jobbar och bor här på himads center. Instrumenten vi har köpt är väldigt uppskattade och vi tror att de kommer få mycket användning av dem. Det finns pengar kvar så vi ska köpa läroböcker till instrumenten så att de kommer till så mycket användning som möjligt. I nästa inlägg berättar vi lite om hur Himad arbetar med olika sociala problem.

 

Delhi

2013-11-15

Här är lite bilder från Delhi! Bilderna hamnade med den sista först, för vi har inte riktigt lärt oss bloggen än. Men här är förklaringen:

1. Utsikt från jeepen när vi åkte till centret

2. Vi i jeepen, tillsammans med vår handledares son och fru samt fruns syster.

3. När vi stannade på vägen upp mot centret och åt frukost. Nicoline, Devendras (vår handledare) vänner, Devendras fru och Karin

4. När vi var i musikaffären i Old Delhi och köpte instrument för våra skänkta pengar!

5. Åker indisk tuktuk (heter nåt annat) på väg till musikaffären.

6. Nicoline, Herendra, Ann och Karin. Första kvällen i Delhi efter middagen.

7. Här har Nicoline precis hållit på att gå in i kon på bilden.

8. Lite turistande vid India gate.

9. Nicoline på Hotel Relax balkong i Delhi.

10. Karin i vår hotellrum när vi precis hade kommit fram!

11. Utsikt från Hotel Relax.

Vi är lite sega med uppdateringen men det är pga internetet. Vi uppdaterar snart igen om vår första tid på HIMADs utbildningscenter i Garwahl!