Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Updates från Chicago

2013-03-28

Allt är super på min praktikplats och här kan Ni se en video från Pillars och från kontoret Foxfire där jag gör min praktik och se hur några av klienterna upplever PSR-programmet

Har hunnit skaffa mig lite kontakter och varje måndag kväll är jag voluntär på ett “PADS” där jag får vara med och se hur de arbetar med de hemlösa här i Chicago. De har en grupp som är ute och arbetar med att “hitta” de hemlösa, motivera de att engagera sig i de olika program de har att erbjuda. Många kyrkor engagerar sig i detta och “lånar ut” sin kyrka en dag/vecka för att låta de hemlösa komma och få mat och sovplats. De hemlösa kommer klockan 19.30 och blir insläppta och för att få middag, sovplats, frukost och en påse med lunch de får ta med sig när de lämnar sitt shelter vid 7.00. Sedan tar de hemlösa sig till nsäta kyrka som har ansvaret för shelter nästa natt osv. där de blir insläppta igen vid 19.30. Det finns tyvärr även barn med här som går omkring med sin mamma/pappa hela dagen…. Förra veckan kom 75 st hemlösa, men de har bara plats för 67 st så de “lottar” ut platserna och de blir kollade av personalen, som alla är där frivilligt, så de inte är suspenderade (vilket de blir om de varit i bråk, inte arbetar om de förväntas göra det, eller om de inte skött det busspass som de får från organisationen. Det finns även läkare och sjuksköterskor som jobbar där frivilligt och de som vill/behöver träffa de får skriva upp sig på en lista och komma till “Medical Clinic” på Shelter. Om de behöver uppföljning kan de få komma tillbaka nästa dag för att träffa läkare etc och även om de behöver hjälp med mediciner etc. 1/3-del av alla klienter har mental ohälsa/diagnoser och ibland behöver de sin psykofarmaka – och om de inte har pengar till att lösa ut sina mediciner kan de få ett “presentkort” som bara är giltigt för medicin i en speciell affär. Är helt imponerad av denna verksamhet och den kvinna som är chef över organisationen, vilken eldsjäl!!!
Idag hade jag förmånen att få vara med en konsult och se hur han handleder andra terapeuter med olika fall. De använde sig av ett verktyg som heter STIC-Systemic Therapy Inventory of Change, där de använder sig av olika frågor som är indelade i grupper efter olika ämnen/topics där man kan utläsa mönster om klientens svagheter/styrkor, relationer etc. De använder sig mycket av systemteori, nätverkskartor, motiverande samtal och kbt. Känns så kul/inspirerande/intressant/givande att få se “verkligheten” och kunna applicera de kunskaper man fått genom skolan i verkligheten. Är såååååå nöjd med min praktikplats och allt jag får se, uppleva, lära mig och nu vill jag bara lära mig mer. Är så imponerad av hur de arbetar och hur de faktiskt tar hand om alla från hemlösa till klienter med psykisk ohälsa, barn och familjer etc. Måste dock erkänna att jag tror inte vi i i Sverige inser hur bra vi har det med vårt försäkringssytem etc. Vi tar det för givet med all hjälp vi kan få – allt från högkostnadsskydd på både medicin och läkarvård till sjukersättning. Är framför allt imponerad av det preventionsarbete som finns i Sverige.

Packning

2013-03-27

Idag är stora packningsdagen!

Vi vill börja med att tacka Staples för deras generösa sponsoring! Nästan allt vi fått är av dem, inklusive de två surfplattorna och de två grafräknarna ni ser på bilderna.

Vi vill även skicka ett stort tack till alla privatpersoner som satt in pengar till vårt projekt. Det kommer verkligen göra stor skillnad på plats!

Insamlig till HIMAD

2013-03-25

Ett av våra projekt under vår praktiktid är att rusta upp ett bibliotek på centret där vi ska bo.
Det är nämligen så att centret är ganska nybyggt och har relativt moderna lokaler, men vad vi har fått till oss så finns det inte så mycket material. Det som finns på plats är otillräckligt för att kunna bedriva en verksamhet för socialt arbete.
Vårt mål är att få in ca 10 000 kr. Med er hjälp kan vi nå det målet!

Det unika med att ge till det här projektet är att ni får se vad era pengar gör för nytta då vi kommer att dokumentera och redovisa hela processen, samt att skicka mail med bilder och information till er.

Om du är intresserad av att vara en del av det här projektet, hör av dig via mail till Oskar Karlsjö på mail Ok222ai@student.lnu.se.

INDIEN/HIMALAYA

Presentation:
Vi är fem studenter från LNU som ska åka till Indien/Himalaya i 7 veckor!
Våra namn är: Michael Foisack, Oskar Karlsjö, Sven Petersson, Kim Ludvigsson och Karl-Henrik Bulandr.
Vi åker den 31 mars och är för tillfället mitt uppe i våra slutliga förberedelser. Här kommer vi lägga upp bilder och tankar under resans gång.