Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Workshop vecka

2015-11-28

Vecka 3 och dags för våra workshops, först ut var Josefine och Lovisa som höll sin workshop på ett hem för föräldralösa barn. Huvudtemat var självkänsla, självförtroende och vänskap. Efter en introduktion läste Lovisa och Josefine upp olika påståenden för ungdomarna som de fick ta ställning till genom att byta plats i ringen alla stod i om de ansåg att påståendet var korrekt. Ungdomarna fick därefter skriva ner tre positiva egenskaper om sig själva som de sedan fick läsa upp för resten av gruppen. Workshopen avslutades med att alla fick måla och tolka ordet Love, som ungdomarna sedan visade upp och beskrev för resten av gruppen.

DSC01678

 

Lina, Zara och Madelene gjorde en del av sin workshop med de yngre barnen utomhus undertiden. De interagerade med barnen genom lekar, fotboll och höll i en fiskedamm i slutet där alla fick var sin present.

DSC01696

De valde att göra hela sin workshop för en grupp med mindre barn i en by vi besökte senare under veckan, som då även innehöll pedagogiska lekar med engelska ord som passade mer för de yngre barnen. Vi började med att lära känna varandra genom att berätta våra namn och våra intressen på engelska samtidigt som vi passade en fotboll till varandra. Barnen fick lära sig den engelska versionen av ”Huvud, axlar, knä och tå”, och lekar som ”Under hökens vingar” och ”Hela havet stormar”. Barnen fick också lära sig färgernas namn på engelska genom en låt vi sjön tillsammans. Huvudtemat var alltså att lära ut engelska till de mindre genom pedagogiska lekar. Även denna gång avslutades det hela med fiskedamm som var väldigt uppskattat!

DSC01871

 

Därefter var det dags för vår (Marits och Victorias) workshop, vi bjöd in de äldsta ungdomarna från hemmet vi besökte tidigare under veckan till centret. Vårt huvudtema var Första Hjälpen och enklare sjukvård. Vi började med att hälsa alla välkomna med svenskt fika bestående av chokladbollar och närproducerad saft. Chokladbollarna uppskattades mest av oss svenskar. Därefter höll vi föreläsning och tog upp: Sår, och sårhygien, infektionssymptom, insektsbett, brännskador, vätskebrist och demonstration av bandageomläggning. Vi lärde ut ABC, Airway, Breathing and Circulation som är de första stegen i Första hjälpen.

DSC01727

Vi demonstrerade de praktiska delmomenten: fria luftvägar, mun-mot-mun metoden, hjärtkompressioner och framstupa sidoläge, som alla fick testa att göra på egen hand. Vi avslutade med att dela ut Första-hjälpen kit ch gick sedan ut i solen där vi satt och pärlande armband som ungdomarna fick ta med sig hem.

DSC01756

 

 

VI hörs snart igen!

Studiebesök RWDS

2015-11-24

I söndags hade vi ett studiebesök med några medlemmar och ledaren för The Rural Woman´s development society (RWDS). Nadia som är ledare för organisationen berättade att organisationen startade 1987 efter den första intifadan (=när Palestinierna gjort uppror mot Israels ockupationspolitik) kvinnor i byar kunde då inte gå någonstans och de saknade kompetens om hur de ekonomiskt skulle kunna bli självständiga.

RWDS vison beskrivs på deras hemsida:

Our Vision is equality between women and men, boys and girls in Palestinian rural areas in accordance with the Palestinian Declaration of Independence and international conventions and standards.

Our Mission To create a women’s movement in Palestinian rural areas that is capable of claiming and developing women’s social, economic and political rights.

www.rwds.ps

Genom empowerment, självjälpsgrupper och utbildning får kvinnor lära sig sina politiska, ekonomiska och sociala rättigheter och de lär sig att inte vara lika beroende av andra.

Det var ett trevligt möte med inspirerande kvinnor som tyvärr inte kunde pågå så länge för Nadia bor precis vid checkpoint 300 så hon kan bara ta sig in säkert i sin lägenhet vissa tider på dygnet.

 

2015-11-22 15.05.25På bilden ser ni vår handledare Ziad, Majdel, Nadia, Ranya och Shireen.

 

Idag tisdag 24/11 så skulle vi åkt till två grupper genom RWDS men byn där de verksamheterna ligger i är avstängd.

Israelerna har beordrat att en familj inom ett par dagar ska riva sitt hus så det går inte att ta sig till byn för att checkpointen i anslutning till byn är stängd.

Ziad förklarade för oss att det är svårt och mycket dyrt för palestinska familjer att köpa och få tillåtelse för att bygga hus på sin egna mark. När israelerna har beordrat rivning av ett hus så är det de palestinska familjerna själva som får betala för ner-rivningen, alternativet är att de får göra det själva så länge rivningen följer israelisk standard.

Detta är vardag för det sociala arbetet och alla andra jobb i Palestina, det är bra att ha en plan B, plan C och en plan D eftersom det är mycket som kan göra det dagliga arbetet svårt.

Annars mår vi bra, vi njuter av solen uppe på taket, umgås med volontärer och andra trevliga människor.

Ha det fint! / Anna & Elin

Con calma

2015-11-23

Måndag 16/11

För första gången sen vi kom hit fick vi en ledig dag! Dagen spenderades med tvätt uppe på taket där vi lekte med familjens chichuaua och sedan lite häng på down town Arequipa, där donken visat sig bli ett populärt besöksmål.

 

Tisdag 17/11

Det blev astidig uppgång med bastant(som alltid i Peru) frukost och 15min promenad till centrum där vi mötte upp German halv 8. Vi tog taxi till celva legre, som på svenska betyder “glada djungeln”, där vi besökte ett sjukhus. Första mötet blev ett långt ett med läkarchefen som gick igenom alla de sociala problem i Peru man bara kan tänka sig. Hon hade ett väldigt kritiskt förhållningssätt mot politiker som hon i många fall beskrev som värdelösa. Hon kritiserade Perus kultur där den katolska kyrkan tog en stor plats i lagstadgandet. Lagen om abort var till exempel anpassad efter religionen vilket gjorde att en kvinna, eller väldigt ung tjej, endast får göra abort om hennes liv riskeras. Det spelar alltså ingen roll om hon blivit våldtagen. Resultatet av detta menade överläkarn var att många unga kvinnor tog självmord då de blev utsatta av 2 aktörer, både av gärningsmännen och regeringen som följer kyrkans riktlinjer. Andra saker hon tog upp var befolkningens brist på kunskap vad gäller saker de stoppar i sig och på andra sätt leva hälsosamt. Hon såg också stora brister på vården i glesbygden där människor till stor del är helt isolerade från vård.

Efter mötet med överläkaren träffade vi en socialarbetare på sjukhuset. Hon berättade om sin roll inom vården där hon bland annat höll i träffar för äldre. På dessa träffar fick de äldre möjlighet att komma ut och träffa folk och göra roliga aktiviteter. Hon var mycket angelägen om att vi skulle komma och besöka en av dessa träffar nästa vecka och kanske hålla en föreläsning om Sverige för de äldre. Vi tyckte att det lät som en bra idé och spikade nästa tisdag. Förutom dessa träffar var hon också ute mycket på fältet där hon träffade mycket familjer och informerade om bland annat en hälsosam kosthållning till barn.

Onsdag 18/11

Idag var vi och besökte ett kontor i Arequipa där de arbetade med kvinnofridsärenden. Hit kunde kvinnorna komma och få hjälp när det försegick våld i hemmet. På kontoret jobbade både socialarbetare, psykologer och en jurist som hjälpte dem i lagfart. De berättade om att det finns stora problem i kvinnofridsärenden här i Arequipa, bland annat så kunde de inte erbjuda en hemlig tillflyktsbostad då folk numera vet vart den ligger. Det har hänt att männen kommit och hämtat kvinnorna där. Ett annat problem är att lagfarten mot män är så pass långdragna så att kvinnorna oftast väljer att inte fullfölja dem. De fick bara bo på det tillfälliga boendet under begränsad tid och eftersom fattigdomen är så utbredd här så slutade det oftast att de gick tillbaka till männen som fick dem att lägga ner anmälan. Juristen såg stora svårigheter i att ensam behöva ha hand om samtliga kvinnors lagfarter då hon känner att det blir en för hög arbetsbelastning som påverkar arbetet.

 

Torsdag 19/11

Torsdagsbesöket blev ett besök med många intryck. Vi besökte ett härberge för barn och ungdomar med olika typer av svårigheter. Anläggningen hade en hög mur runt om sig med lokaler för klassrum samt flera elevhem. Elevhemmen såg ut så att totalt ungefär 20 barn delade rum 2 och 2 med ett gemensamt kök, vardagsrum och badrum. På anläggningen jobbade psykologer och socialarbetare som på olika sätt arbetade med barnen. Barnens problematik var allt från brottslighet, drogproblem till psykisk ohälsa och tuffa uppväxtvillkor. Barnen hade blivit placerade där av domstol. På senare tid så har härbärget börjat låta barnen lämna anläggningen för att gå i vanlig skola för att de ska kunna ha mer att relatera till än bara det som är inne i anläggningen. De jobbade mycket med barnens familjer också så att barnen i framtiden ska kunna återvända till dem.

Under besöket fick jag och Johan i vanlig ordning presentera Sverige för barnen där Zlatan och olika djurarter fick stort fokus. Barnen var nyfikna och lyssnade mycket på våran halvknackiga spanska presentation och ställde artigt mycket frågor.

 

Fredag 20/11

Som slutaktivitet på veckan besökte vi Perus verson av frivården dit villkorligt dömda och utsläppta avtjänade sina domar. Syftet med denna typ av vård var att dem efter olika typer av behandling, som individuella samtal och gruppaktiviteter, inte skulle återgå i brottslighet. När vi kom dit satt en grupp vuxna män och målade söta nallebjörnar, som höll i färggranna blombuketter, på t-shirts för att de senare skulle kunna sälja dessa och alltså inte livnära sig på kriminell verksamhet. De hade ett väldigt uppmuntrande förhållningssätt jämtemot varandra då de bland annat apploderade så fort någon målat klart sin nallebjörn.

 

Lördag 21/11

Lediga! Kollade Lule-Brynäs + Asplöven-Leksand där Jonathan, på spanska, undervisade familjen om den norrbottniska sporten “hielo hockey”.

 

Söndag 22/11

Astrevlig middag hos spanskalärarn Nancy med hennes sambo och hennes föräldrar. Massa habla español där med såklart!

 

/ Jonathan och Johan

 

20151117_094902

Vi hamna upp och ner när hon överläkarn berätta om situationen på olika områden i “glada djungeln”.

 

20151120_124753

Vi hamna upp och ner på den peruanska versonen av frivården också.

H.N.B Garhwal University i Srinagar

2015-11-21

Efter ett par lunga dagar på centret begav vi oss mot staden Srinagar och det universitet vi skulle besöka. En resa på ca 3 timmar. När vi kom till universitetet fick vi ett varmt välkomnande av studenter och lärare. Vi fick en rundtur på deras universitetssjukhus innan vi gick vidare mot the Deparment of sociology and social work. Vi träffade Prof. J.P Pachauri som är “head of the Department”.

Första kvällen fick vi delta i en välkomstceremoni som hölls vid floden i staden. Det var sång, eld, blomkransar och väldigt mycket fotografering.IMG_5277

Vi vid välkomstceremonin.

Resen av vistelsen bestod av olika föreläsningar både av oss och av lärare och studenter på universitetet. Vi fick lära oss mycket om deras kultur, det sociala arbetet i Indien och deras syn på genus. En dag hade vi ett studiebesök på en pirmary school där de hade förberett sång och tal från barnen samt några lärare. Vi fick även introduceras oss och berätta om vad vi gjorde här. Tyvärr fanns det inte mycket utrymme för interaktion med barnen då hela besöket var väldigt uppstyrt. På vägen tillbaka stannade vi vid ett tempel där vi blev serverade lunch på terrassen med utsikt över bergen och floden. Det var väldigt vackert!

IMG_5323

 

Studiebesök med chai på Primary school.IMG_5332

Swami, grundaren till skolan. Han bodde även i templet vi besökte.

Efter den schemalagda tiden hjälpte ett par studenter oss att hitta motsvarigheten till Sveriges ”Den lilla svarta” kallad Sari. Vi fick alla otroligt vackra saris som vi ser fram emot att använda! För övrigt bestod tiden väldigt mycket av fotografering, intervjuer, dokumentärfilmande, medverkade i lokal-tv och bilder på oss florerade i ca fyra tidningar varje dag när vi befann oss där. Efter att ha vistats i rampljuset hela veckan var det obeskrivligt skönt att komma hem till centret där vi nu njuter av en ledig dag i solen på vår terrass.IMG_5291

En av alla tidningar vi var med i. Här från vår första dag!

 

IMG_5300

 

Lyckliga tjejer i sari-butiken!

Imorgon har vi handledningstid och en lugn dag på centret framför oss. Nästa vecka kommer vi troligen att gå på ett indiskt bröllop och då får vi använda våra fina saris!
/ Allihopa

Even more busy days!

Jahopp, det börjar sakta närma sig slutet av praktiken, exakt en månad kvar idag till jag sitter på flyget hem igen. Hur konstigt är inte det!? Jag känner mig inte alls redo…

De senaste veckorna har verkligen swishat förbi. Vi jobbar på för fullt med våra gruppaktiviteter, idag pratade vi om genus vilket var spännande. Här i Indien är könsrollerna starka och klassiska, kvinnan sköter barnen och hemmet, mannen drar in pengar. Barnen hade ändå ganska öppna värderingar gällande kön, inte för att jag är helt säker på att dom svarade så bara för att dom trodde det var det jag ville höra eller om de faktiskt tycker så. I vardagen syns i alla fall rollerna ganska tydligt. Flickorna hjälper till med städ och tvätt medan pojkarna får göra mer fysiskt påfrestande arbete som att flytta bråte eller gräva i jorden.

Under denna vecka och slutet på förra har vi jobbat intensivt med att måla om ett av rummen till ett ”lekrum”. Barnen fick välja färg på väggarna, jo då, det blev en färg för varje vägg, gul, rosa, blå och grön. Så häftigt! Alla barn har varit med och målat. Det var verkligen en utmaning att strukturera upp detta projekt så att alla barn fick göra lika mycket och få dem att förstå vart det ska målas och hur. Perfektionisten i mig fick verkligen hålla tillbaka kan man säga. Vi har också använt fina stenciler så att väggarna blev lite pyntiga. Såå himla fint! Nu är det bara hylla och matta som saknas sen kan vi flytta in alla prylar och sätta upp alla bilder barnen målat på de olika aktiviteterna. Jag laddar upp lite bilder så ni får se hur fint det blir!

Imorgon ska vi hålla en session med engagerade inom Chilla om de verktyg och metoder vi använder oss av i arbetet med barnen. Nallekorten, känslokartan, ballongleken, den hjälpande handen och alla möjliga redskap åker fram. Hoppas de gillar det! Det känns roligt att de är intresserade och vill lära sig mer i alla fall!

Inte nog med arbetet på Chilla och mitt plugg de sista veckor så har ju också styrelsen på Chilla bestämt sig för att jag ska uppträda på stans kulturgata! Jo rå, förstår ni, tydligen blev de mäkta imponerade av mina små danssteg (som var mer än enkla) de fick se och så fick de denna briljanta idé! Jag försökte lite försiktigt slingra mig ur men jag hade inte så stor chans. Så nu läggs det även lite tid på (typ hela kvällarna) att sätta ihop en koreografi. Ja, vad ska en säga, en får vara med om alla möjliga utmaningar när en är på äventyr!

IMG_6720

IMG_6506

 

 

IMG_6522

IMG_6714

IMG_6528

IMG_6511

IMG_6519

IMG_6719

IMG_6718

IMG_6569

IMG_6611

IMG_6616

IMG_6396

IMG_6408

 

Long time no see!

Förra veckan var vi iväg på några olika studiebesök. Ett av dem var till en by som ligger vid floden Ganges ca 20 min från centret. Vid den tiden firades fortfarande Diwali och kvinnorna och barnen i by hade samlats för en gemensam lunch när vi kom. Vi blev bjudna på typiska godsaker man åt vid Diwali och hembryggd organisk öl. De visade sedan traditionella danser som vi fick ta del av! Kvinnorna i den här byn bodde där halva tiden av året, vintertid, och den andra halvan av året bodde de högt upp i bergen. De bar därför annorlunda kläder än vad andra kvinnor i Uttarakhan gjorde.
Vi gick ner till floden och svalkade våra fötter i det kalla, men kristallklara vattnet innan vi åkte hem.
IMG_5201

 

En familj i byn vi besökte. Vi blev även inbjudna i deras hem!

 

 

IMG_5208

 

Några av oss vid Gagnes.

Dagen därpå åkte vi iväg i jeep högt upp i bergen där det inte längre fanns några riktiga vägar. Resan var rejält skumpig, till och med för att vara i Indien. Till slut kom vi fram till en utsiktsplats varifrån vi kunde se Himalayas snötäckta bergstoppar. Här åt vi även vår lunch vi hade med oss och hade en liten picknick. Vi åkte vidare ner till en liten by på andra sidan berget där det bodde ca 60 familjer. Vi fick plocka citrusfrukter direkt från träden och hälsade på några i lokalbefolkningen.

Vårt tredje studiebesök var till en fabrik som tillverkade te, saft, marmelad och pickels. Vi fick en rundtur i fabriken där vi fick berättat för oss att de som arbetade där var kvinnor som tillhörde självhjälpsgrupper. Det var även en kooperativ organisation som totalt omfattade 6000 medlemmar, från de som odlade råvarorna till de som paketerade burkarna till den färdiga produkten. Märket heter Switch on och exporterades bland annat till Frankrike och till Nederländerna men säljs även på den lokala marknaden.

IMG_5248

En av kvinnorna i fabriken som arbetade med att plasta in olika typer av pickels.

Hälsningar från ett soligt Himalaya!
/Allihopa

 

Torsdag natt

2015-11-20

Två nätter har vi hört hur soldater skjutit i Dheisha camp men det har inte varit så många skott eller särskilt länge, skottlossningen har då skett vid 04-tiden på natten. I torsdags natt vaknade vi vid 4-tiden av betydligt mer omfattande skottlossning och att många skrek och bråkade i närheten av vårt hus. En annan boende på vårt hostel gick upp på taket och fotografera och filmade och berättade att det var en starkare gas eller tårgas som användes för det stack i hans läppar när han satt på taket. Skottlossningen och bråken höll på minst en timme. Morgonen efter kom Hamsa som ansvarar för vårt boende och berättade att 10st blev skjutna och 1-2st fängslade. Soldaterna hade också delat ut papper om att de som bor i lägret skulle infinna sig till den israeliska militären för förhör, dock tror de boende här att om de gick dit så skulle de bli fängslade. Det fanns inte tillräckligt med ambulanser så några av de som är engagerade i Laylac fick ta han om de skjutna samtidigt som de fick akta sig för snipers.
thumb
Den här bilden är tagen från vårt fönster när det var lugnt. Under attacken var det många soldater som gick längst gatan och ingångarna till Dheisha camp.
Som sagt är såna här stora attacker inte så vanliga utan det brukar vara mer korta intensiva och inte alls så många soldater. Enligt våra handledare och lärare så vet soldaterna med största sannolikhet vilket hus vi bor i, Laylac har ofta internationella gäster och attackeras därför inte. Vi har fått bra stöd från våra handledare, det är inte lika nytt och stort för dem som det var för oss som kommer från Sverige. Det känns dock viktigt att berätta vad familjer och barn kan få uppleva mitt i natten en vardag i Palestina.

Första besöket i Jerusalem

Igår bestämde vi oss för att turista i Jerusalem. För att åka till Jerusalem från Bethlehem måste man passera en checkpoint, där israeliska soldater går på bussen för att kontrollera pass och att ingen obehörig är ombord. Obehörig i bemärkelsen att israeliska militären kan bestämma att vissa palestininer utgör en säkerhetsrisk och därför inte får lov att besöka Jerusalem. Det finns flera hundra militära vägspärrar på Västbanken. De utgör dagliga hinder för palestiniers möjlighet att röra sig fritt. En del vägspärrar utgör gränslinjen mellan Västbanken och Israel medan de flesta skiljer palestinier från andra palestinier.
12248762_10153305901284366_1715952312_n

12277263_10153305899949366_819856919_n

12270331_10153305900849366_1390002242_n
Vi började dagen i Old City som är uppdelat i ett judisk, ett arabisk, ett kristen och ett armenisk kvarter. Vi besökte bl.a. klagomuren, Uppståndelsekyrkan och Tempelberget med Al Apsa moskén och Klippmoskén (Klippdomen). Klagomuren är uppdelad för män och kvinnor. Betongfundamenten separerar dem från början och löper längst sidorna av köerna. Vi slogs av hur tydligt skyltat det var till judiska sevärdheter men inte till muslimska. Dessutom var öppettiderna till muslimska sevärdheter begränsade till några timmar under dagen.
12282787_10153305899629366_583412837_n
Vi besökte även västra Jerusalem där främst israeler bor. Det kändes väldigt europeiskt med moderna spårvagnar, sopsortering på gatorna och popmusik som spelades från restaurangerna.
Efter flera dagar med falafel till middag bestämde vi oss för att äta sushi. Så gott!
Vi kommer helt klart besöka Jerusalem fler gånger för det var en otroligt vacker stad med vänliga människor.

Checkpoint 300

I tisdags den 17:e november åkte vi till checkpoint 300 i Betlehem och promenerade längst muren. Längst muren såg vi rester av de palestinska hus som israelerna rivit för murens skull. På många ställen låg det rester från tårgasbehållare som israeliska soldater skjutit samt glaskulor som barnet skjutit på israelerna. Muren var full med politisk grafitti, Banksey-målningar samt historier om hur palestinier på olika sätt blivit trakasserade av israeliska soldater.
IMG_1254

IMG_1257

Historierna kunde handla om hur en mamma som skulle till sjukhus med sitt barn blev stoppad flera timmar i en checkpoint eller när israeliska soldater kastat tårgas på barn och skrattat åt deras smärta, hur palestinska hus rivits eller belägrats, det var många starka historier som borde höras mer ute i världen. Vi gick till en del av muren som låg i ett hörn och en palestinsk kvinna kom ut ur ett hus och berättade sin historia om hur hon en dag gick till sitt arbete på morgonen och på eftermiddagen stod den 8meter höga muren runt hennes hur och avskärmade henne från sina grannar och viktiga delar av hennes affärsverksamhet. Israeliska soldater använde under en månads tid kvinnans tak till att skjuta ner palestinska demonstranter så hon och hennes 5barn fick endast vara i ett litet rum i huset under den tiden.
IMG_1261

IMG_1271

Ovan ser man en bild på en tårgasbehållare, det var fullt med dem på gatan.
Innanför muren på den israeliska sidan såg man fina olivträd som tidigare tillhört palestinierna, muren gör också att palestinier måste åka långa omvägar för att den är i vägen. Det är alltså ingen slump att muren är placerad som den är.
Innan vi reste till Palestina fick vi information från andra studenter som varit här att det är vanligt att man hamnar i en så kallad ”clash” som innebär att israeliska soldater av någon anledning eller till synes ingen anledning alls kastar tårgas mot palestinier. För att bli mer förberedda om vi skulle hamna i någon ”clash” så bestämde Anna och jag oss för att observera en palestins demonstration mot muren och hela situationen som israelerna utsätter palestinierna för.
Oftast sker det demonstrationer varje tisdag och då brukar det vara lugnare samt varje fredag som brukar vara större demonstrationer eftersom muslimer är oftast lediga på fredagar. Vi stod på långt avstånd ifrån checkpoint 300:s ingång och det började med att barn, många under 10år kastade sten och sköt glaskulor med slangbellor mot ett gäng soldater. Soldaterna kastade till en början enstaka tårgasbehållare mot barnen. Fler och fler palestinier började samlas och kasta sten, butiker stängde ner stora järndörrar framför sina fönster, det märktes att de var vana vid demonstrationer. Efter ca en timme så började palestinier elda i soptunnor och bildäck, kanske för att röken skulle skymma dem. Porten i den israeliska muren öppnades och en stor jeep körde ut med en vapen-anordning som sköt ut ca 10tårsgasbehållare åt gången. Vi stod så långt ifrån så vi behövde bara flytta oss en liten bit men när det kom så många tårgasbehållare åt gången så blev gatan precis tjock med vit rök så hade man hamnat i den dimman hade man inte sett vart man hade fötterna. Jeepen backade sedan tillbaka till porten i muren och laddade om och sköt efter en stund en massa tårgasbehållare. De palestinska demonstranterna och barnen verkade så vana vid det som hände, många hade gasmasker och barnen var så vana vid skotten så de nästan likt en lek sprang fram och tillbaka och kastade sten men verkade inte rädda. En ambulans stod redo på plasten men för övrigt så var det knappt någon trafik på gatan. Ibland sköt israelerna skarpa skott mot demonstranterrna och vi såg hur en tonåring blev skjuten i benet, de andra demonstranterna kom hjälpte direkt den skadade och ambulansen körde direkt iväg med han.
IMG_1291

IMG_1294

IMG_1288
Vi bevittnade en mindre demonstration i den kontexten som är här men det kändes hemskt att tårgas och skarp ammunition och att någon blir skjuten är vardag för så många människor. En annan reflektion var hur israeliska soldater blir tränade till att skjuta barn, det verkar inte som barns rättigheter alls gäller här. Samtidigt förstår man att det är obehagligt att få sten kastad på sig, vi ser ju bara den palestinska sidan just nu. Vi fick en introduktion i Sverige där vi fick inblick i hur israelerna ständigt är rädda för att bli attackerade, ingen av sidorna är helt oskyldig och de flesta människorna vill ha fred. Dock verkar som att israelerna har en helt annan dimension av krigsresurser och makt som ofta används.

Hur vi bor

2015-11-18

Vi bor på Laylacs center vilket är lokaliserat i utkanten av Bethlehem. Centret ligger längs Main Street och precis bakom ligger Dheisheh Refugee Camp. För närvarande har vi eget sovrum och delar kök, sällskapsrum och toalett med två volontärer från Frankrike.IMG_1303IMG_13022015-11-18 13.11.06

Först ser ni vårt sovrum och nedanför är vardagsrummet som vi delar med Claire och Tibo, ett par socialarbetare från Frankrike. Det är vanligt att medlemmar från Laylac kommer hit och pratar med oss vilket är trevligt. 

Badrummet delas av en dörr som påminner om altandörrar som inte går hela vägen upp till taket. Toaletten har liksom duschen endast ett dusch-draperi som avgränsning. Den tredje dagen här fick för första gången duscha i varmvatten. Hamsa är en engagerad medlem i Laylac och han har hand om boendet för oss och han är mycket engagerad för att vi ska trivas och ha det bra. När vi frågade om vattnet inte kunde bli varmare den andra dagen vi var här såg han genast till att vi fick tillgång till vatten.

2015-11-18 13.11.28Ovan är en bild på en av våra handledare Nadji i sitt kontor. Våra handledares kontor ligger en korridor ifrån vårt vardagsrum.2015-11-18 13.12.592015-11-18 13.12.462015-11-18 13.13.492015-11-18 13.13.19Bilderna ovan är från korridorren till Laylac mötesrum och köket samt en suddig bild på köket där Tibo, Claire och Hamsa sitter. 2015-11-18 13.14.53På vägen upp till taket har vi en tvättmaskin. På väggen är en bild på en martyr, en man som var mycket engagerad i barns rättigheter. Han blev skjuten av en sniper mitt på gatan på väg till jobbet. Vi får ofta höra liknande historier om palestinier som blivit skjutna till döds utan anledning. 2015-11-18 13.16.34 Anna sitter på taket och förbereder blogg-inlägg.

 

Ha en fin dag!

/ Anna & Elin