Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Byebye!!

2015-12-21

Efter lite semester har jag nu har jag spenderat min sista dag på Chilla… Sista tiden gick fortare än kvickt! Jag och Therése har jobbat på med våra gruppaktiviteter, nallekort och känslokartor. Vi har också haft workshops för alla vuxna som är engagerade i Chilla. Det var väldigt kul, de flesta var mäkta imponerade av upplägget och pedagogiken. Här är de vana vid föreläsningar medan workshops var något helt nytt. Den sista tiden har vi pratat mycket med barnen om avsked och om hur det kommer kännas när vi åker hem. Det är inte lätt… Väldigt svårt faktiskt! De flesta barnen visar negativa känslor, såklart. De berättar att de kommer vara arga, ledsna, känna sig ensamma och säga upp vänskapen med oss…
Det får mig att än en gång reflektera över vad för nytta vi gör i ett sådant här sammanhang, och hur stor är skadan? Vad betyder det för barnen att två gånger om året skapa förtroendefulla relationer till människor som efter några månader åker igen? För mig känns det väldigt svårt. Det hade varit lättare om det fanns någon där som de kunde vända sig till, problemet är att ofta blir de studenter som kommer den viktiga tryggheten. De som finns kvar har enligt mig inte möjlighet eller förmågan att ge barnen detta. Barnen har från tidig ålder anknytningsproblematik och på många plan blivit övergivna av sina föräldrar. Hur hälsosamt är det för barnen att bli “övergivna” igen och igen av oss som kommer? Så varför kommer vi? Det behövs resurser för att garantera att det finns andra personer i barnens närhet som verkligen kommer stanna, som de kan prata med, öppna sig för och ha som trygg punkt. Jag hoppas att det mentorskapsprogram vi tillsammans med Fatema utvecklat verkligen kommer kunna vara en bit på väg, det är i alla fall tanken!

Jag och Therése hade som avslutning framkallat foton från vår vistelse. Vi gjorde ett album för dem att titta i när de vill komma ihåg alla fina och roliga stunder vi haft. Vi gjorde också i ordning ett varsitt porträtt av barnen som vi tillsammans satte upp i deras nya lekrum! (Som för övrigt blev såååå fint)

Som en slutsummering har detta varit ett äventyr jag alla gånger skulle göra om. Det är otroligt hur en kan utvecklas bara av att resa. Att möta nya människor, nya samhällssystem och andra kulturer har höjt min blick och fått mig att kunna se nya perspektiv på livet! Det är ju helt fantastiskt! Res mera och ta in så mycket kunskap du bara kan!

Hej från mig, Chilla och Indien!

 

IMG_7126

IMG_7131

IMG_7124

IMG_7362

IMG_7299

IMG_7340

IMG_7396

IMG_7409

IMG_8166

IMG_8171

IMG_7421

IMG_8196

 

 

Sista tiden i Peru

2015-12-18

Sista en och en halv veckan på praktiken i Peru skulle vi göra en fördjupning på en verksamhet i Arequipa. Jag valde Centro Emergencia Mujer (CEM) som är en statlig organisation som arbetar med att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Första dagen satt jag och lyssnade när min handledare Nilda talade med kvinnor som blivit utsatta för våld. De flesta hade blivit slagna av sina män i hemmet. Dag två följde jag med en psykolog ut på fältet. Vi besökte två skolor där psykologen talade med två personer hon misstänkte blivit utsatta för våld. Det var intressant.
Dag tre på morgonen kom German (vår samordnare) till CEM och han och Nilda började diskutera livfullt. Det visade sig att jag inte kunde vara på CEM längre pga. någon slags konflikt mellan kontoret i Lima och kontoret i Arequipa. Så jag blev helt sonika omplacerad till samma ställe som Jonathan var på nämligen Centro de Salud (vårdcentral) i stadsdelen Selva Alegre. Det kändes bra då jag ändå inte riktigt trivdes på CEM. På Centro de Salud blev jag väl mottagen av de tre socialassistenterna Sonia, Sofia och Liz som jobbade där.
Under tiden på vårdcentralen fick vi följa med på flera besök på skolor, vara med på föreläsning om näringsriktig kost för barn, aktiviteter för äldre mm. Arbetet kändes stundtals ostrukturerat då de tre socialassistenterna trängs på ett litet kontor med en dator. De hade mycket att göra men tog sig ändå tid till oss och var väldigt välkomnande. Jag tyckte den största skillnaden mot det sociala arbetet i Sverige var att man här arbetade väldigt mycket praktiskt. Man städade, diskade, plockade med massa rekvisita, arbetar mycket direkt mot människor, inte så mycket administrativt. I Sverige känns det som det sociala arbetet ofta sker bakom en dator och ett skrivbord.
Sammanfattningsvis var det en intressant fördjupning där många nya tankar och idéer väcktes och människorna, både socialarbetare och medborgare var väldigt trevliga, tillmötesgående och inbjudande.

Sista veckan kommer bestå av lite turistande i Peru. Först ut är Cusco och en fyradagars-vandring till Machu Picchu. Sedan till Nazca för att beskåda de mytomspunna Nazca-linjerna. Efter det besöker vi staden Ica innan vi åker till Lima där vi flyger hem ifrån.

Johan & Jonathan

 

image

 

Sista veckan på centret!

2015-12-14

Hej!

Den här veckan har varit vår sista vecka på centret och vi har under veckan åkt till de skolor vi besökt innan och donerat olika saker och material som skolorna önskade sig. I tisdags åkte hälften utav oss till barnhemmet för pojkarna och gav dem instrument, fotboll, frisbee och klubbor. Tyvärr var nästan alla pojkarna i skolan när vi kom dit men två av dem var hemma.

DSC02304På bilden ser ni föreståndaren, två av pojkarna som bor där och några tjejer som går en datautbildning på barnhemmet. De blev väldigt glada och han som grundade skolan ringde och tackade oss.

Den andra hälften åkte till en high school skola och hade en workshop om mänskliga rättigheter med dem. De hade en prestation om barns rättigheter och efter det satt barnen gruppvis och diskuterade olika påståenden kopplade till ämnet. Till skolan donerade vi badmintonrack och badmintonbollar, fotbollar, hopprep, frisbee samt att vi ska betala kostnaden för att laga deras dator.

IMG_4343

Här håller Vicky, Ronja och Mandus deras workshop.

 Dagen efter åkte tre utav oss till en byskola uppe i bergen. De hade med sig, hopprep, fotboll, cricket saker för barn, elektroniska barntrummor med engelskt tal samt klubbor och pärlor. Barnen var blyga men verkade tacksamma och glada för sakerna.

IMG_1487Josefine, Ronja och Mandus i klassrummet i byskolan.

 

Resten av oss gick ner till byskolan nedanför centret med bänkar och tillhörande bord under armen. De här barnen hade vi träffat två gånger innan och haft bland annat en workshop med dem, vilket gjorde att de kände igen oss och blev glada när vi kom. De var nyfikna på vad vi hade med oss och vi började snabbt att montera ihop bänkarna. Det fanns bara 4 stycken bänkar i affären de andra 8 ska fraktas till skolan under nästa vecka. Så de bänkarna kommer de behöva montera ihop själva. Vi hade även med oss hopprep, frisbee och pärlor vilket uppskattades väldigt mycket av barnen då de började leka med allt så fort de fick det.

Lärarna var väldigt tacksamma över bänkarna då de inte har haft någonstans att sitta innan förutom på marken/golvet. Barnen tyckte att dem var fina och de kunde få plats två stycken på varje bänk. Barnen började även leka med oss men tyvärr kunde vi inte vara där så länge och när vi gick fick massa kramar och pussar av barnen. Vi ville inte lämna dem och det känns konstigt att vi kommer se dem igen…

IMG_4396Vi med alla barnen och en lärare.

 

Centret vi bor på behöver emergency lights då strömmen går till och från rätt ofta och de har ingen back-up belysning, vilket gör att workshops och power-point presentationer blir svårt att genomföra. Vi har därför bestämt att donera resterande pengar vi fått in till centret!

På eftermiddagen åkte vi till en närliggande by uppe i bergen. Vi fick gå från vägen ca. 1 kilometer in bland bergen och det var en fantastisk utsikt hela vägen. I byn var det sista dagen på en veckas religiös festival. De dansade och hade olika ceremonier som vi fick ta del av. Några utav oss dansade även med lokal befolkningen. Det var en väldigt rolig upplevelse.

Idag, fredag, har vi goodbye-party. Vi har haft lite utvärdering om hela praktiken i Indien, vilket var rätt känslomässigt för att vi insåg att vi snart ska åka hem igen. Nu har vi precis haft 5-kamp. Vi delade upp oss två och två och alla grupper höll i en gren. Det var bl.a. en ordlek, hitta 10 saker som började på en specifik bokstav, minneslek, musiklek och avslutningsvis klassisk irländsk julafton! Vinnarna blev Madde och Lina och tvåa kom Zara och Ronja.

Ronja läste även upp en dikt som hon skrivit själv. Den handlade om hennes kärlek till Dal, vilket är det vi ätit varje dag på centret. Vi kunde alla känna igen oss i det hon skrev och nedanför kan ni läsa hela dikten!

IMG_5507

 

Centret är fullt av hjärtballonger och vi har dukat långbord i matsalen med ljus! Ikväll ska vi äta gott, njuta av sällskapet och bara ha det bra!

Hoppas ni får en lika bra fredag som vi kommer ha!

P.S Inlägget var tänkt att publiceras i fredags men på grund av internetbrist gick det inte. Vi är alltså fullt medvetna om att det är måndag idag. Vi kom fram till Delhi igår efter en 15 h jeepresa och här ska vi spendera våra sista dagar i Indien! 🙂

/Madina och resten

Sammanfattning av veckan som gått

2015-12-12

Hej!

Vi har under sista veckan haft flera studiebesök och så har vi lagt mycket tid på att skriva ett paper som sammanfattar våra tankar kring socialt arbete i Palestina med utgångspunkt från handlingsutrymme, kulturellt relevant socialt arbete och hur man arbetar under ockupation.

Förra helgen tittade vi på när de tände den stora granen framför Nativity church. Dock var det många tal som underströk situationen i Palestina som allvarlig (Anna och jag mår bra det är ingen fara med oss) då många medborgare misshandlats, fängslats och skjutits under hösten. Det var väldigt fint på torget i Bethlehem men alla lampor frestade på el-nätet i övriga Bethlehem så strömmen gick ett par minuter var 15:e minut.

12366835_10153346324124366_396779008_n12358217_10153346324334366_1004445123_n

 

Klockan 03:00 8/12 vaknade jag och Anna av att det sved i näsan, ögonen och på läpparna. Vi hörde skottlossning och folk som skrek en bit bort från huset vi bor i. Det blev tyst först efter ett par timmar.
När vi steg upp på morgonen fick vi höra att ett hundratal israeliska soldater attackerat Dheisheh vid 2-tiden, folk från lägret gjorde motstånd genom att kasta sten på de tungt beväpnade soldaterna. Soldaterna sköt Malik Shaheen 19år i huvudet och han avled direkt på plats, de fängslade 4 personer och sköt 10personer.
Det luktade fortfarande av den starka gasen när vi gick ut från byggnaden. Anna och jag anslöt oss i demonstrationståget med tusentals palestinier mot den israeliska ockupationen och för att visa vördnad mot Maliks familj.
Alla affärer och verksamheter är stängde för att visa sin sorg mot att ännu en ung person blivit dödad till följd av den israeliska ockupationen. Stämningen i samhället består av frustration, utmattning och sorg.
Vi har många gånger under vår resa i Palestina slagits av hur utsatta och avhumaniserade palestinierna är på många sätt, allt från att bli nekad tillstånd för att åka någonstans till att deras hus blir beskjutna på natten. De mänskliga rättigheterna gäller inte för en palestinsk medborgare, israeliska soldater fängslar vuxna och barn utan rättegång eller risk för repressalier.
Utöver ovan nämnd händelse har vi under de veckor vi varit här bevittnat en 15åring bli skjuten i benet och hört om 20-30 människor har fängslats och blivit skjutna av soldater på nätterna. Listan av våld som skett i Palestina bara i höst är för lång.
Om en vecka är det dags för oss att åka hem men alla mina vänner i Palestina är fast i detta helvete utan chans att ta sig härifrån eller bygga ett fungerande samhälle. 

 

Vi har kontinuerlig kontakt med vår lärare Anna och innan vi åkte har vi gått igenom rutiner för ifall läget skulle bli farligt för oss här. Givetvis håller vi också daglig kontakt med våra nära så de vet hur vi har det. Jag vill poängtera att Anna och jag mår bra och känner oss inte hotade men vi känner för de människor som bor här. Det vi funderar mycket på är hur vi kan arbeta vidare hemma i Sverige.

 

Ha det fint! /Anna & Elin

Dehra Dun del 2!

2015-12-09

Hej på er igen!

Nu fungerar internet lite grann igen så här kommer del 2 av vårat besök i Dehra Dun.

4 december

Idag gick vi upp tidigt för att åka till staden Mussouri som ligger högt upp i bergen ca 1,5 h från Dehra Dun. Det första vi gjorde var att besöka en språlskola. Skolan låg i en gammal kyrka och lärde ut indiska språk till utlänningar. De berättade att de hade studenter från hela världen och just då var det bl.a. några från Pittsburg University som var där för studier. Rektorn på skolan berättade bakgrunden till skolans uppkomst och lite om indisk historia. Det var en inspirerande man och vi lärde oss mycket av besöket.

DSCN0885Här ser ni språkskolan!

Vid lunch tog lärarna oss till ett bed and breakfast som var riktigt fint med utsikt över staden, underbar trädgård och julpynt överallt. Maten vi fick var jättegod och när vi åt spelades julmusik inifrån vilket gjorde att vi alla kände en liten julkänsla trots att det var sol, grönska och varmt.

DSCN0966

 

 Trädgården från där vi åt lunch!

Vi turistade runt lite i Mussouri resten av dagen och här är en bild på utsikten. Tyvärr var det lite disigt för att kameran skulle få med Himalayas snötäckta bergstoppar. Vi var 7000 feet ovanför marken.

DSC02144

Här är vi 7000 feet ovanför marken i ett utsiktstorn.

 

5 december

Idag hade vi äntligen tid för att inhandla de saker vi tänkt donera till närliggande skolor och de barnhemmet vi besökt. Vi lyckades hitta allting vi behövde vilket bl.a. var musikinstrument, fotbollar, badmintonrack, hopprep och skolbänkar med tillhörande stolar.

616På den här bilden ser ni Lina, Vicky och Josefine som precis inhandlat alla sportartiklar!

På kvällen var vi hembjudna till D.S Pundir som är en av våra handledare. Han och hans familj bjöd oss på riktigt god mat och trevligt sällskap. De bodde i ett stort, fint hus med fin utsikt. Här ser ni en bild på familjen Pundir, dock saknas deras hund Moti.

DSC02270

 Hela familjen Pundir!

Från vänster yngste sonen, vår handledare, frun och den äldre sonen.

6 december

Det här är vår vecka från Dehra Dun. Söndagen bestod av resa hem och idag har vi haft handledning och ub-plugg* ute på terrassen. Idag har även organisationen HIMAD haft en självhjälpsgrupp för ca 50 kvinnor på centret som även fortsatte på måndagen.

Vi har nu börjat inse hur kort tid det är kvar och vi ska njuta så mycket vi kan av den sista tiden! För att få lite julkänsla har vi (Madina**) börjat se julkalendern Pelle Svanslös, ett avsnitt per dag. Annars finns det inte mycket julkänsla att hänga i granen (HAHA) här.

Madina signar ut och vi hälsar till alla hemma i Sverige, även till våra katter som vi inte har.

PEACE OUT BRUHS

 

 

*=Universitetsbibloteksplugg

**=Madeleine och Lina

Dehra Dun del 1

2015-12-07

Hej alla kompisar!

1 december

Idag åkte vi tidigt från centret till en stad som heter Dehra Dun som ligger ca 7 h bort. Väl framme mötte en kvinna oss som var professor i socialt arbete på Shri Guru Ram Rai (PG) College. De visade oss vart vi skulle bo och det var ett hostel/gästhus på universitetsområdet för läkarstudenter. De visade oss sedan ett stort tempel som låg i stan. Det var väldigt vackert och fridfullt och vi fick även vara med om en kvällsbön. De bjöds på mat i templet varje dag och maten var gratis för alla.

 IMG_5371En del av templet där de ber. Det är ett rum för en av alla deras gudar.

2 december

Dagen började med att vi åkte till universitet där vi fick en rundtur runt hela campus. Vi fick se alla olika avdelningar och deras stora fält för de studenter som studerade jordbruk. Efter att ha lyssnat på en kort prestation om vad de gjorde för socialt arbete på skolan hade vi interaktion med lärare och studenter. Studenterna var väldigt nyfikna och hade många frågor till oss och vi utbytte mycket erfarenheter och kunskaper. Professorerna visade oss även deras stora universitetssjukhus där läkarstudenterna gjorde delar av sin utbildning.

På eftermiddagen åkte vi till en organisation som arbetade med barn med särskilda behov. Varje vardag mellan 16-18 hade de aktiviteter för alla barn och alla var välkomna att delta, även de barn utan särskilda behov. Det var som ett fritids med lärare och volontärarbetare. Just den här dagen hade de mycket förberedelser inför jul och de ritade jultomtar, övade juldansar och gjorde och målade ljusstakar. Det var dock många barn som bara ville leka och sprang runt och spelade fotboll.

IMG_5417Här ser ni en lärare hjälpa en pojke att göra sin ljusstake.

3 december

På morgonen träffade vi rektorn för universitetet och vi en present. Det var en väska med universitetets logga på som var handgjord av en självhjälpsgrupp för män. Vi checkade ut från hostlet och checkade in på hotellet där vi skulle bo resterande dagar i Dehra Dun. På kvällen åkte vi till ett stort köpcentrum där vi för första gången på 5 veckor fick äta snabbmat, glass och lösgodis. Vi var överlyckliga!

 

Del 2 av veckan kommer i nästa inlägg!

 

 

Studiebesök på Guidance and Training Center for the Child and Family (GTC)

2015-12-01

Hunaida är psykoterapeut på GTC och arbetar främst med barn och familj och hon informerade oss om deras arbete. GTC som använder olika terapiformer sedan 1994. De erbjuder psykoanalytisk terapi, KBT, parterapi, lekterapi och familjeterapi. Organisationen får ekonomiskt stöd från ett företag i Tyskland men GTC är mycket noggranna med varifrån de får sitt ekonomiska stöd och de tar inte emot bidrag i form av redskap till behandlingar de själva inte anser vara passande för deras klienter.

De har workshops var och varannan vecka där de diskuterar olika teman, exempelvis kritiserade de Freuds psykoanalys och de har reviderat den ursprungliga psykoanalys-metoden för att göra den mer passande för den Palestinska kontexten. En annan intressant reflektion var att att Hunaida tror att många människor som lever i Palestina lider av post traumatiskt stress (pga ockupationen) och det här ges i uttryck uppmärksamhetsstörningar, depression och sömnsvårigheter.

För att terapeuterna ska ha förståelse för den kontexten marginaliserade kvinnor i exempelvis byar lever i så åker GTC:s terapeuter ut till de byar och möter klienternas i deras verklighet.

Många problem som uppstår utav ockupationen av Palestina är att den palestinska befolkningen växer upp och bor i ett våldssamhälle. Våldsspiralen börjar med de israeliska soldaterna som antingen utför direkt våld, beskjutningar eller slag och sedan fortsätter spiralen genom att männen slår sina fruar och fruarna slår barnen. GTC försöker arbeta preventivt gentemot våld genom att informera barn om deras rättigheter i skolor samt ha gruppterapi för familjer så de kan hitta andra copingstrategier än våld för att lösa sina problem.2015-11-26 12.04.19

Här är vi! Anna, Tibo, Clarie, Hunaida, Elin & Hussein

2015-11-26 12.17.56

Här visar Husaida observationsrummet där de observerar familjer och hur familjen interagerar med varandra.

/Elin & Anna

151125 Womens shelter

Vi började dagen på ett ”woman shelter”. Dit kan kvinnor som blivit utsatta för våld i hemmet flytta tillsammans med sina barn. Centret startade år 2007 genom bidrag från Italien då det fanns ett stort behov av den typen av verksamhet. Kärnan i det palestinska samhället är familjen och därför arbetar centret med hela familjen – om det är möjligt skall kvinnan förenas med sin familj igen. Generellt är det svårt för palestinska kvinnor att leva ensamma. Även om det har blivit enklare för kvinnor att skilja sig blir de fortfarande stigmatiserande.

Centret består av två delar: en extern del där de jobbar ut mot allmänheten att försöka öka medvetenheten kring våld i nära relationer och verka förebyggande. Bl.a. är de ute i skolor och informerar om verksamheten. Kvinnorna som arbetar på centret menar att det finns en kunskapslucka bland palestinska kvinnor gällande deras rättigheter. Därför är föreläsningar om kvinnors rättigheter även en stor del av informationen som sprids. Själva centret är där kvinnorna och barnen bor. De har möjligheter att laga mat, bli frisörer och arbeta på en skönhetssalong. Genom att arbeta med empowermentinriktade metoder försöker centret få kvinnorna att lära sig något nytt och känna sig värdefulla. När kvinnan flyttar till centret väljer hon en nyckelperson inom familjen/släkten som centret särskilt arbetar med. Genom bl.a. KBT-terapi, psykoanalys och gruppterapi arbetar centret tillsammans med familjen för att kvinnan skall återintegreras både i familjen och samhället igen.

2015-11-25 10.38.44

Därefter besökte vi ett offentligt universitet i Bethlehem. Universitetet hade fått en ny rektor och det firades med tal och sång.2015-11-25 11.45.32 2015-11-25 11.45.59/Anna & Elin

Punta de Bombón, 173 år

Vi börjar med lite allmänna intryck. Det finns alltid plats i bilar och bussar, oavsett hur mycket folk som ska med, det är bara att pressa in. Peruanerna kör som galningar, det är mer spännande att åka taxi och buss i Arequipa än berg- och dalbana på Liseberg. De enda blinkers som används är varningsblinkers. Peruanerna är trevliga och ärliga och försöker aldrig blåsa en gringo på pengar (har iaf vi erfarit under en månads tid här). Man får extremt mycket mat här, soppa till förrätt sen ris, pasta och potatis i samma huvudrätt. Husen i Arequipa ser nästan övergivna och igenbommade ut på utsidan men på insidan är det ofta full aktivitet, don`t judge the book by it´s cover 🙂

Måndag 23 nov
På morgonen besökte vi en kristen katolsk org (organisation) som lagade mat till äldre människor i en liten förort till Arequipa. Där träffas de gamla och äter och umgås. Org. handlar inte bara om matutdelning utan de ansvariga vill att de äldre ska var lyckliga. Statens utspisning delar bara ut mat, inget annat. Kyrkans utspisning tar större ansvar.

Tis 24 nov
Idag besökte vi på morgonen Casa de la Juventud som är en sluten institution för missbrukare. Där satt vi och samtalade i en grupp med ett 30-tal missbrukande män. Vanligast var marihuana, alkohol och kokain. Där fanns även en kille som var dataspelsmissbrukare. Männen hade en fin sammanhållning och stöttade varandra och den kristna tron var en ledstjärna i mörkret.
Efter begav vi oss till Centro de Salud där ett 30-tal pensionärer hade träff. De hade en slags dansgympa som vi anslöt till och vi dansade för fulla muggar med de äldre. Efter presenterade vi Sverige med en powerpoint. Visade bilder på svenska djur, maträtter och traditioner. Det uppskattades av seniorerna.
Slutligen på kvällen gick vi med ett demonstrationståg som protesterade mot mäns våld mot kvinnor som är vanligt i Peru. Org. Centro Emergencia Mujer hade en central roll i demonstrationen.

Ons 25 nov
På morgonen åkte vi upp till Alto Cayma och besökte kristna org. Caminado de Maria. De lagade och körde ut mat till fattiga, erbjöd skola till fattiga barn, aktiviteter för äldre i kyrkan och hade en kvinnogrupp som träffades varje dag.
Efter åkte vi ner till staden igen och besökte OIKOS som är ett konsultföretag som andra företag anlitar för att göra utredningar om miljön. OIKOS skickar sedan sin utredning till en statlig myndighet där det inte sällan förekommer en del fuffens, t.ex. att man ska förbiser vissa negativa effekter på miljön för att en gruva ska kunna öppnas.

Tors 26 nov
Denna dag åkte vi tillbaka till Alto Cayma för att åka med matbilen till de fattiga och dela ut soppa. Det var väldigt spännande och vi fick gå in hos några människor och se hur de bodde. Många bodde i små skjul på ca 15 kvm och tanken som slog mig var att mina föräldrars garage hade varit en mer lämplig bostad. De här människorna hade det tufft och Caminando de Maria gör ett jätteviktigt jobb som förser dessa utsatta männsikor med mat när staten vänder andra kinden till.

Fre 27 nov
På morgonen åkte vi tre tim buss till Cocachacra som är en liten by i en dalgång där det odlas mycket grödor. Folket där protesterar mot gruvan som förorenar jordbruket och vattnet. Politikerna lyssnar inte på folket utan låter det mexikanska gruvföretaget fortsätta profitera på människornas bekostnad.
Efter det åkte vi till havet och Punta de Bombón där vi stannade en natt. Byn firade 173-årsjubileum och på fredagskvällen vankades det fotbollsturnering. Vi beslutade oss för att åka till den lilla fotbollsstadion och titta. När vi sitter där på läktaren med varsin läskeblask i handen kallar en kille ner mig på planen, ger mig en tröja och ett par shorts och helt plötsligt spelar jag öppningsmatchen i turneringen med 10 lag. De ca 100 personerna på läktaren skanderar “Gringo, gringo” när jag får bollen. Det var riktigt kul trots att vi förlorade matchen med 3-2.

Lör 28 nov
Vi vandrade upp till Cristo Blanco, en stor Jesus-staty som blickar ut över havet med öppna armar likt den i Rio De Janeiro. Där va fin utsikt över havet och byn. Sedan åkte vi tillbaka till Arequipa.

/ Johan & Jonathan

image