Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Sista inlägget

2013-05-15

Nu har vi varit i Delhi i en och en halv vecka och en stark hemlängtan har infunnit sig hos alla. Dagarna har vi spenderat med shopping, exposure, sightseeing och god mat. Under våra promenader runt om i Delhi har vi sett mycket misär som vi inte sett i bergen. Människor som sover längs gatorna, många som saknar både ben, armar och andra lemmar. De resterande donationspengarna har gått till en bärbar dator till HIMAD, vilket de verkligen behövde för att bättre bedriva sitt arbete. Vi har även donerat en liten summa till Moible Creshes som vi har berättat om i tidigare inlägg. Summan vi donerade är tillräcklig för att ge näring till ett barn i ett år.

Vi vill avsluta med att tacka alla som har följt vår blogg, alla som har donerat pengar, Ann Ottengrim som har gjort vår resa möjlig, Dr Ds Punidr vår mentor samt Devendra med flera.

2013-05-06

På söndagen en vecka in på vår resa satte vi oss i en bil och åkte sju timmar praktiskt taget rakt fram tills vi kom fram till Mongu i Western Province. Mongu är Zambias största stad väster om huvudstaden och vi blev mycket fascinerade då vi upptäckte att stadens gator till största del bestod av sand. Läs resten av detta inlägg»

Sista äventyren i Himalaya

2013-05-03

Nu när vi återvänt till livet på centret så har tillvaron blivit lugn och stillsam. Dessa två veckor har tillägnats att göra centret mer attraktivt, vi har gjort biblioteket färdigt (Bild 1), satt upp världskartan i mötesrummet (Bild 4) och satt upp fotografier av människor som arbetar på himad samt andra som vi besökt m.m.
Vi spenderade måndagen och tisdagen på ett indiskt bröllop där vi behandlades som hedersgäster. Det blev mycket dans och alla ville prata med oss, vi fick dessutom de bästa platserna vid bröllopscermonin samt fick fotas bakom brudparet (Bild 2). Alla uppskattade bröllopet och vi ville knappt åka där ifrån.

De senaste dagarna har vi haft utvärdering av våra veckor i Indien, vi har även gjort skoluppgifter. Häromdagen åkte vi till en fattig by och besökte en skola. Resan upp ditt skulle ta en halv timme först, men det blev tre timmar. Vårt mål med besöket var att möta upp tre stycken barngrupper och en tonårsgrupp, bestående av cirka 30 barn/ungdomar (Bild 3).
Där fick vi information om deras arbete och hur barnen försöker aktivera andra barn som annars är tvugna att vara hemma för att ta hand om sina småsyskon. Igår kväll så hade vi en avslutningsfest på centret, till en början var de bara vi i gruppen men senare anslöt sig även Dr.Pundir och Devendra. Anledningen till festen är att vi sticker till Delhi på söndag för att göra mer studiebesök hos andra organisationer. Vi kommer förmodligen besöka bland annat ett projekt för “transgenders” där de arbetar aktivt för att få dem att HIV-testa sig, själva ordet transgenders har vi själva ingen definition på än. Vi kommer även besöka ett projekt som arbetar i Red Light district med HIV-testning. För er som inte vet vad Red Light betyder så är det området för prostitution. Ett annat projekt vi kommer besöka är Mobile Creshes som arbetar med att skapa dagis för barn till byggnadsarbetare, själva dagisen skapas i anslutning till arbetsplatsen där kvinnor arbetar. Arbetarna har ingen föräldrarledighet så nästan direkt efter födslen så måste de tillbaks till jobbet och har ofta med sig barnen dit.

Nästa blogguppdatering kommer ske om cirka en vecka från världens näst mest befolkade stad (Delhi, 22 miljoner invånare), det kommer bli mycket annorlunda jämfört med hur det är här i Himalaya.

.