Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

De sista dagarna av vår praktik är här!

2017-12-15

DAG 18

På onsdagen hade vi ett studiebesök på Blue Dragon Children’s Foundation som öppnades 2002. Blue Dragon ingår i samma stora organisation som Blossom House och vi var därför extra nyfikna på att se även denna delen av organisationen, med likheter och skillnader. Kvinnan som möter oss berättar att Blue dragons syfte är att ge exceptionell hjälp till barn och familjer i kris. De vill ge barnen bättre förutsättningar och hitta långsiktiga lösningar och eftersom alla barn har olika mål i livet så försöker Blue dragon personalen att göra individuella planer för varje barn.

Organisationen arbetar även med Human Trafficking och är den enda organisationen i hela Vietnam som anordnar räddningsuppdrag då de åker till olika länder och räddar kvinnor som hamnat inom human trafficking.

Vi får höra om flera berättelser om barn och kvinnor som befunnit sig i kris men även solskenshistorier då det har gått bra för dem tack vare organisationens hjälp. Vi blir mäkta imponerade över organisationens arbete går därifrån glada över att vi fått chansen att höra om arbetet som just de gör.

 

Härlig vägg med ungdomarnas handavtryck och namn!

 

 

DAG 19

Under torsdagen åkte jag (Nathalie) och Saara till ett autismcenter för att se hur Michelle och Sajas praktikplats hade sett ut under de veckorna som vi befunnit oss på Blossom House. Sara hade tyvärr blivit sjuk så det var därför inte hon kunde följa med. Det var härligt att möta alla barnen på autismcentret och intressant att se hur deras arbete såg ut med barnen. Vi fick sitta bredvid när några av barnen hade individuella ”privatlektioner” och Saara passade på att lära sig ett och annat ord hon med!

 

 

 

 

DAG 20

Vi avslutade vår praktiktid med ett studiebesök på Hagar. Hagar startades upp 2009 i Vietnam och arbetar med kvinnor och barn som har blivit utsatta för slaveri, human trafficking eller någon form av misshandel. Hagar arbetar med de behov som finns och erbjuder ett stort utbud av individuella lösningar och olika former av vård. De erbjuder bland annat ett säkert ställe att bo på, rådgivning, lagligt stöd, utbildning och ekonomiskt stöd. Hagar vill inte bara erbjuda ett stöd till att överleva utan även ett stöd som ger möjlighet till att blomstra och utvecklas som människa. Vi får även här höra hemska berättelser om både kvinnor och barn som farit illa men också solskenshistorier där det har gått bra även för dessa människor med hjälp av Hagars arbete.

Dessa avslutande studiebesöken hjälpte oss att knyta ihop säcken av vår Vietnamsresa. Vi hade under tidigare veckor haft föreläsningar om ämnena vi fick veta mer om dessa dagarna men vi fick även svar på alla de frågor vi hade till dessa organisationerna. Arbete med barn och human trafficking är områden som vi alla tre är väldigt intresserade av att höra hur arbetet går till.

 

Efter fredagens studiebesök åkte jag (Nathalie) och Saara (Sara var tyvärr fortfarande sjuk) vidare till Blossom House för att hämta våra utlåtanden. När vi kom dit skulle socialarbetaren precis åka och hämta hem de yngre barnen från skolan och vi passade på att fråga om vi inte kunde åka med och säga hejdå till dem en sista gång. Vi åkte med moped runt till olika skolor och hämtade upp de yngre barnen. Vid sista skolan stannade vi till och lekte en stund med dem innan vi sa hejdå en sista gång. Det var ett jobbigt farväl men vi var mycket glada över att vi tog oss tiden till att göra det!

 

 

Med vänliga hälsningar,

Nathalie Persson!

Avslutning med flickorna på Blossom House!

2017-12-11

Dag 14:

Torsdag blev det en heldag på Blossom house för oss alla tre (Saara, Nathalie och Sara). Det blev mycket lek och lära känna flickorna. Vi hade med oss gummiband och pärlor som vi tagit med oss från Sverige, så det blev en del pysslande.

Dag 15:

Fredag hade vi ett studiebesök på SOS-barnbyar i Vietnam. Det var spännande! Det är som en liten oas mitt i Hanois kaos, där de byggt upp en liten ”by”. 200 barn bodde där och det kändes som en stor skillnad från Blossom House, det märktes att SOS-barnbyar har ett stort fungerande sponsornät, de verkade ha stora resurser. De hade fina lokaler med mycket material och leksaker, fin lekpark och flera hus gjorda av tegel.

Dag 16:

Lördag blev ingen ledig dag för oss utan en perfekt dag att få lite mer tid med flickorna på Blossom house när de inte var i skolan. Idag hade de bild hos en lärare. Fantastiskt duktiga på att måla och använda sin fantasi! Även jag (Saara) och Sara passade på att pröva på våra målarkunskaper.

Nu när vi har fått bli en del av flickornas vardag och har skapat en relation till dem så ville vi göra något för dem. Eftersom personliga saker inte verkar vara en självklar tillgång och pengar över till mer än mat och skola inte finns i överflöd så bestämde vi oss för att köpa julklappar. Dock så är det 16 tjejer och tre av oss, så vi sa att det är svårt att köpa något vettigt till alla 16. Vi vände oss därför till våra nära och kära, skapade ett facebooksevangemang och gav dem en möjlighet att bidra till tjejernas julklappar om de ville. Mitt i juletider så blev vi glatt överraskade och oerhört tacksamma för alla som skickade pengar, det värmde våra hjärtan!

Vi fick möjlighet att köpa fina julklappar, allt från handdukar, kuddar, tandkräm till dockor, dagböcker och smycken! Vi fick också över pengar till att bidra med olika saker till deras hem som glas, tallrikar, toalettpapper m.m.

Dag 17:

söndagen lyckades vi ta med oss alla grejer, vilket inte var en enkel match! Men med en riktigt stor taxi så gick det. Vi fick ett fantastiskt avslut med tjejerna. Pyssla, leka, laga mat, äta tillsammans, fira en liten julafton med tårta och julklappar. Det blev två 24/7 dygn för att lyckas fixa med allt, men deras glädje och skratt kommer vi alltid ta med oss.

Med vänliga hälsningar,

Saara Karlsson

Ny vecka med nya möjligheter!

2017-12-04

DAG: 11

Under helgen hade vi fem tjejer delat på oss, på grund av att vi skulle ha våran praktik på olika ställen. Jag (Sara), Nathalie och Saara hade funnit en lägenhet i utkanten av gamla stan. Hyresvärden var väldigt bra på engelska och helt underbar. Lägenheten låg belägen enbart 3 km från vår praktikplats, vilket innebar att vi vissa dagar kunde ta oss till fots. Här kommer lite bilder från vårt boende:

             

 

Det var återigen måndag morgon, men inte vilken dag som helst utan jag (Sara), Nathalie och Saara skulle bege oss till vår första dag på Blossom House. Det vill säga ett fosterhem för 16 stycken utsatta flickor i åldrarna mellan 7–19 år. Fosterhemmet hade som krav att minst en av flickornas familjemedlemmar/släktingar skulle bevilja att de fick skrivas in på Blossom House. Dessa flickor kommer från olika bakgrunder som har gjort att de fått flytta till detta hem. Det kan vara allt från extrem fattigdom, släktingar som inte vill ha dem när deras föräldrar gått bort eller sitter i fängelse, blivit utsatta för våld eller övergrepp. När taxin hade släppt av oss, så var det svårt att hitta. Tillslut kom vår handledare Phoung och hämtade oss. Blossom House var beläget i en liten gränd och det fanns bara en liten liten skylt utanför.

 

Relaterad bild

 

 

    

 

Första dagen var ingen höjdare. Vår introduktion var inte så bra och vi kände oss inte så välkomna till fosterhemmet. Det var svårt att kommunicera och det blev missförstånd vid flera tillfällen med socialarbetarna. Vi fick känslan av att det fanns en hierarki, som gjorde att det var en person som in princip bestämde allt. Vår dag bestod av att vi fick kolla runt i huset, laga mat med flickorna och sen städa bland böcker. När vi kikade in i flickornas rum, blev det för några av oss en chock att se. Det var nog inställningen från början, att man trodde att Blossom House skulle ha fler resurser än vad det visade sig att de hade.

    

Här är bild på deras kök. Flickorna i alla åldrar hjälper till med både laga mat och diska.

Vi kände ganska snabbt att de inte riktigt hade förstått vad det var vi skulle göra där i två veckor och var det var vi ville få ut av vår vistelse. Vi beslöt oss ganska snabbt att ta kontakt med vår lärare Zum, som var i Vietnam för tillfället, för att rådfråga henne om vår situation.

 

DAG: 12

Vi bokade in ett möte på Blossom House redan dagen efter tillsammans med Anette som drev fosterhemmet, vår handledare och Zum. Det var ett väldigt givande möte som gjorde att hela vår situation blev mycket bättre. Det krävdes att vara öppen och rak med våra upplevelser från första dagen. Trots att det var svårt att ändra sin egna inställning, så kämpade vi på och visade att vi ville lära känna barnen och göra aktiviteter med dem. Vi fick under eftermiddagen sitta och läsa några case, samt skriva ner våra reflektioner om vad vi ansåg de kunde tänkt på i deras sätt att skriva. På kvällen bjöd Zum ut oss alla på en restaurang, med väldigt god mat!

 

DAG: 13

På onsdagen var det en ny dag, med nya utmaningar. Vi satt oss ner med en av socialarbetarna och skrev ett preliminärt schema som vi skulle ha för att veta när vi kunde utföra aktiviteter. Barnen gick i skola måndag till lördag, vilket gjorde det svårt för oss att planera in något för en längre tid. Trots att vi gjort ett schema, så blev det aldrig så ändå men det var något vi bara fick lära oss under tiden vi befann oss på Blossom House. Under eftermiddagen fick vi följa med att hämta det yngsta barnet på skolan, vilket var roligt. På kvällen hjälpte vi till och julpyntade tillsammans med några av flickorna. Vi åt kvällsmat och avslutade dagen med att spela musik, dansa och skratta en hel del! Vi började komma mer och mer in i det och flickorna var helt underbara!

  

Fortsättning följer.. 😀

Med vänliga hälsningar,
Sara Nilsson

Andra veckan!

2017-11-29

DAG 8

Veckan började med en intressant föreläsning om drogmissbruk och hur ett förebyggande arbete mot detta kan se ut. Vi diskuterade sedan hur skillnaden ser ut mellan Vietnam och Sverige gällande drogmissbruk och det förebyggande arbetet samt vilken hjälp det finns att få. På eftermiddagen gjorde vi ett studiebesök på ett offentligt sjukhus och center för barn med funktionsvariationer. Till detta center kan föräldrar som har barn med någon form av funktionsnedsättning lämna dem under dagen och sedan hämta dem på eftermiddagen/kvällen. Barnen hade olika aktiviteter att utföra under sina dagar på centret. De barn som hade behov fick även hjälp med rehabilitering.

 

Vi lämnade lite gåvor som vi hade med oss från Sverige vilket uppskattades!

 

DAG 9

Under tisdagen hade vi ett planerat studiebesök på ett center för barn med funktionsnedsättningar. När vi kom fram möttes vi av ett mindre center där alla barn satt och pysslade tillsammans vid olika bord. Det fanns kort och andra saker som barnen gjort som gick att köpa på centret. Vi blev alla imponerade av hur duktiga barnen var på att pyssla och det blev många kort sålda den dagen för dem!

  Ett utav de fina korten som barnen gjort!

        Vår handledare hade med sin son till studiebesöket denna dag som var hur duktig som helst på engelska!

 

DAG 10

Även onsdagen började med ett studiebesök denna dag på Orihome. Orihome var ett äldreboende där äldre fick den hjälp och servicen som de behövde. Det var varierande behov de hade och vi fick se hur deras rum med mera såg ut på boendet. Den största skillnaden mot Sverige var att de bodde flera äldre personer i samma rum på boendet.

                                                                                                 Orihome

 

Efter studiebesöket på Orihome åkte jag (Nathalie), Sara, Saara och Saja in till Dong Xuan market som vi hade läst mycket om. Vi blev dock besvikna då det visade sig vara en marknad för återförsäljare inte turister.. Vi åkte däremot till en annan marknad sen efter och där fick vi äntligen shoppa lite!

 

Vi käkade även emellan shoppingen, det blev Pho och smoothies 🙂

 

Hälsningar från Vietnam!

// Nathalie Persson

Resan fortsätter

2017-11-25

Torsdag

Vi vaknade för att sedan ta en taxi (uber) till universitetet. Föreläsningen började klockan nio, men trots att vi var ute i god tid så fastnade vi i den hektiska trafiken. När vi anländer så möter Maianh upp oss för att gå till klassrummet. Under föreläsningarna är det vi fem svenska studenter och någon enstaka student från Hanoi. Vi upplever att föreläsningarna endast är anordnade för oss.

Efter föreläsningen åker vi moped till en lokal restaurang tillsammans med lärare och studenter. Vi äter supergod buffé och skrattar en hel del tillsammans. Resten av eftermiddagen åker vi till gamla stan för att kolla in turistattraktioner.

 

Fredag

Vi möter de vietnamesiska studenterna klockan 5.30 på morgonen för att åka till Halong Bay på ett studiebesök. Vi somnar på resan som tar ca 3,5 timme. När vi anländer vaknar alla chockade över att vi är framme så plötsligt. Förvirrade lotsas vi in i en vacker föreläsningslokal. Vi möts av ivriga, välklädda socialarbetare och tittar på varandra med en blick som säger ”vi är verkligen inte förberedda på det här”. Föreläsningen handlar om provinsens historia och anledningen till hur centret bildades. Väldigt intressant.

Efteråt blir vi bjudna på lunch i en lokal restaurang som serverar sjömat. Vi bjuds bland annat på kokt fiskhuvud och hembränd whiskey.

 

Lördag och söndag

Vi väljer att stanna i Halong Bay under helgen för att uppleva den vackra naturen.

Nu börjar allvaret!

2017-11-23

DAG 3: Efter lite vila i en dag så var det äntligen dags för riktig praktik! Första dagen tog vi en taxi till Universitetet som heter Thang Long. Det är inte dyrt med taxi i detta land, ca 40 kr för en stor bil. Vi använder oss av en app som heter ”Uber”, då slipper vi alla slags diskussioner om pengar och resväg, vi säger alltså bara hej och tack!

Vi är förvånade hur snabbt vi ändå har vant oss vid trafiken. Det finns inga övergångsställen utan även om det är fyra filer så är det bara börja gå och hoppas att de inte kör på en. Om det finns något som ser ut som övergångsställe så har vi snabbt förstått att det fungerar mest som dekoration.

Universitetet var stort och jättefint. Vår fina vän Mai Anh mötte upp oss och tog oss till ett rum där vi fick träffa både lärare och studenter. Där berättade de om universitetet och fakulteten socialt arbete. Vi fick också hålla en presentation om Linnéuniversitetet och Sverige.

Efter det blev det en rundtur och lunch. Lunchen var fantastiskt god! Alla fick varsin skål så åt vi med pinnar, alla från samma tallrikar. Skålen var till för att blanda.

Alla vi möter är fantastiskt snälla och tillmötesgående. De verkar vara glada att få ha oss här och vill visa så mycket av Hanoi som möjligt. Deras engelska är varierande. Vissa är riktigt duktiga medan andra känns det som att vi gissar hälften. Men med kroppsspråk och många upprepningar så hankar vi oss fram! De har humor och vi skrattar åt allt. Ibland känns det som att de alltid har varit våra vänner. Vi avslutade praktikdagen med en föreläsning av Quinh om våld i nära relationer.

Efteråt tog vi chansen att gå en långpromenad in mot staden. Det är mysiga gränder, små marknader och olika stånd. Det blev fruktköp i mängder. Efter en lång dag och mycket vietnamesisk mat så blev suget alldeles för stort efter igenkänning så det blev pizza denna kväll!

DAG 4: Dags för första studiebesöket! Vi blev hämtade i en bil för liten för alla som skulle med, så det blev en trång och mysig resa. Platsen vi åkte till hette Ba Vi och låg ca 1,5h utanför Hanoi stad. Där fick vi besöka ”Hanoi nursing center for elderly and disabled children” vilket är ett hem för barn och äldre med funktionsvariationer. Vi möttes upp av direktören som berättade lite om centret och sedan fick vi en rundvandring. På centret befann sig barn som varit inom människohandeln eller var lämnade av sina föräldrar. Kvinnan som visade oss runt berättade att under vietnamskriget användes och förvarades kemiska stridsmedel vilket gjort att 3-4 generationer kan födas med allvarliga funktionshinder.

Vi studenter reagerade olika på centret beroende på erfarenheter från tidigare resor. För flera var detta en chock att se. En klump i halsen om hur bra vi i Sverige faktiskt har det. Barnen var fantastiskt fina och glada. Vi blev mötta av mycket kärlek och kramar. Flera ville att vi skulle ta bilder och visa dem. Det var många intryck och känslomässiga tillfällen. Dessa möten med barn och vuxna kommer vi bära med oss.

Efter det besöket blev det äta den vietnamesiska nationalrätten Pho i en restaurang på gatan. Fantastiskt god och ett stort måste på en resa till Vietnam! Vi är flera som äter allt på gatan och vill pröva så mycket som möjligt. Så länge det ser fräscht och genomkokt ut!

Innan vi bar av tillbaka till Hanoi stad så åkte vi till Nationalparken i Ba Vi som verkar vara ett populärt mål för även vietnameser. Det var vacker natur, men en besvikelse på all nedskräpning. Vattenflaskor, pappersbitar och allt möjligt skräp låg överallt. Men om man kollade bara upp lite så var det fantastiskt vacker tropisk skog med mycket lianer, träd och gröna växter. Fin utsikt!

Vi turister är också en attraktion för vietnameser. Många kommer fram och vill ta bilder på oss eller att vi ska vara med på deras bilder. Vi har gett upp på att säga nej. Jag antar att vi kommer finnas på lite allt möjliga och olika sidor på internet nu.
Linhg, Chong och Dou (100% stavfel) följde oss på denna fantastiska resa.

På kvällen passade jag (Saara) och Saja på att åka in till gamla stan för att se oss omkring och äta mat. Vi åt på tripadvisors bästa tips; Green farmer. Vi åt trerätters och drack gott, kostade endast 120 kr var(!!) Vår mat serverades i en annanas. Det är mysiga gator i gamla stan och man har ingen aning vilka man har gått på!

Allt gott! /Saara Karlsson

 

Äntligen börjar vårt äventyr!

2017-11-18

Under vår VFU-period i Vietnam i fem veckor kommer ni att få följa oss: Sara Nilsson, Saara Karlsson, Saja Al-Subahi, Nathalie Persson och Michelle Gotvik på vårt äventyr genom detta fantastiska land!

DAG 1-2; Vi tog tåget till Köpenhamns flygplats på morgonen, för att sedan stiga på 7 h flyget som först skulle ta oss till Dubai och sen vidare 6 h till Vietnams huvudstad Hanoi. Vi åkte med Emirates, vilket verkligen var att rekommendera. Under resan kunde vi sitta och kolla film, spela spel, lyssna på musik och äta god mat. Allt gick jättebra! Väl på Hanois flygplats mötte vi upp en av de vietnamesiska studenterna från Thang Long university, det vill säga från det universitetet som vi skulle besöka de två första veckorna. Hon hjälpte oss med att växla pengar (vietnamesisk valuta: dong), köpa kontantkort till telefonen och boka taxi som skulle ta oss till vår lägenhet som vi hyrt genom airbnb (det vill säga av en privatperson i Hanoi). När vi åkte i taxin fick vi uppleva en kaotisk trafik. Det var allt annat än hemma i Sverige. Det var mopeder som körde överallt och människor som gick bland trafiken. När vi kom till lägenheten var den belägen i en liten gränd, långt borta från turismen. Vi bodde i ett kvarter tillsammans med lokalbefolkningen. Lägenheten var väldigt fin och fräsch. Den var väldigt smal och byggd uppåt (fem våningar), vilket de flesta hus/lägenheter i Hanoi är. Dagen efter hade vi en ledig dag på grund av att lärarna på universitetet hade en “lärardag”, vilket var bra då flera av oss hade jetlag (störningar i vår dygnsrytmen). I Vietnam var vi tvungna att ställa fram klockan 6 timmar. På kvällen tog vi taxi till gamla stan i Hanoi. Vi åt äkta vietnamesiskt “streetfood”, vilket inte var det godaste vi ätit men roligt att testa på. Efteråt strosade vi runt och kollade in vad gamla staden hade att erbjuda. Vi hann enbart en liten del, innan det var dags att åka hem och vila upp sig till kommande skoldag! Spännande!

// Sara Nilsson