Astitva – Building Identities

13:41 by socionomstudenter

Vi besökte som sagt Astitva när vi var i Dehra Dun förra veckan.  Astitva betyder identitet på Hindi och det jobbar med att stärka kvinnors identitet i samhället genom social mobilisering och empowerment. De kämpar för jämställdhet och jobbar mycket med att hjälpa kvinnor som är utsatta för våld av sina män. De jobbar även med utbildning och håller i workshops om genus, hjälper kvinnor att få jobb eller att starta upp ett eget företag för att kunna försörja sig själva och sina barn. Astitva driver också ett dagis för att kvinnor ska ha möjlighet att jobba även om de har barn.

 

De har olika program som de jobbar genom.  SWAYAM Livelihood programme är ett program som dejobbar mycket med där de hjälper kvinnor att bli ekonomiskt självständiga genom (1) utbildning/träning i tillexempel datakunskap. (2) kreativ utbildning för att lära sig att sticka, göra smycken eller  liknande för att kunna driva sitt eget företag. (3) De hjälper kvinnor att hitta jobb som finns i samhället.

 

Ett annat program de har är Stop Violence Against Women Initiative. Många av de kvinnor som jobbar för Astitva har själva blivit utsatta för våld och inte minst sexuella övergrepp. Kvinnor får hjälp av Astitva att kunna ta sig ur detta och bli självständiga. Astitva har ett akut-nr dit kvinnor kan ringa och få hjälp. Det finns också jourboenden som Astitva står för som kvinnor har möjlighet att fly till när läget är för akut hemma. De driver en secondhand shop där familjer kan lämna in saker de kan sälja. Där säljs också kläder och saker som tillverkas av de kvinnor som Astitva hjälper.

 

Vi upplevde att Astitva gör ett oerhört bra jobb och att de verkligen hjälper många kvinnor. De jobbar med flera viktiga samhällsproblem utifrån olika perspektiv och håller även utbildningar i form av workshops för hela familjer för att nå ut till så stor del som möjligt av samhället om jämställdhet.

 

 

Comments are closed.