Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Studiebesök RWDS

Postat den 24th November, 2015, 14:26 av

I söndags hade vi ett studiebesök med några medlemmar och ledaren för The Rural Woman´s development society (RWDS). Nadia som är ledare för organisationen berättade att organisationen startade 1987 efter den första intifadan (=när Palestinierna gjort uppror mot Israels ockupationspolitik) kvinnor i byar kunde då inte gå någonstans och de saknade kompetens om hur de ekonomiskt skulle kunna bli självständiga.

RWDS vison beskrivs på deras hemsida:

Our Vision is equality between women and men, boys and girls in Palestinian rural areas in accordance with the Palestinian Declaration of Independence and international conventions and standards.

Our Mission To create a women’s movement in Palestinian rural areas that is capable of claiming and developing women’s social, economic and political rights.

www.rwds.ps

Genom empowerment, självjälpsgrupper och utbildning får kvinnor lära sig sina politiska, ekonomiska och sociala rättigheter och de lär sig att inte vara lika beroende av andra.

Det var ett trevligt möte med inspirerande kvinnor som tyvärr inte kunde pågå så länge för Nadia bor precis vid checkpoint 300 så hon kan bara ta sig in säkert i sin lägenhet vissa tider på dygnet.

 

2015-11-22 15.05.25På bilden ser ni vår handledare Ziad, Majdel, Nadia, Ranya och Shireen.

 

Idag tisdag 24/11 så skulle vi åkt till två grupper genom RWDS men byn där de verksamheterna ligger i är avstängd.

Israelerna har beordrat att en familj inom ett par dagar ska riva sitt hus så det går inte att ta sig till byn för att checkpointen i anslutning till byn är stängd.

Ziad förklarade för oss att det är svårt och mycket dyrt för palestinska familjer att köpa och få tillåtelse för att bygga hus på sin egna mark. När israelerna har beordrat rivning av ett hus så är det de palestinska familjerna själva som får betala för ner-rivningen, alternativet är att de får göra det själva så länge rivningen följer israelisk standard.

Detta är vardag för det sociala arbetet och alla andra jobb i Palestina, det är bra att ha en plan B, plan C och en plan D eftersom det är mycket som kan göra det dagliga arbetet svårt.

Annars mår vi bra, vi njuter av solen uppe på taket, umgås med volontärer och andra trevliga människor.

Ha det fint! / Anna & Elin

Det här inlägget postades den November 24th, 2015, 14:26 och fylls under Palestina

Comments are closed.