Sista veckan på centret!

05:55 by socionomstudenter

Hej!

Den här veckan har varit vår sista vecka på centret och vi har under veckan åkt till de skolor vi besökt innan och donerat olika saker och material som skolorna önskade sig. I tisdags åkte hälften utav oss till barnhemmet för pojkarna och gav dem instrument, fotboll, frisbee och klubbor. Tyvärr var nästan alla pojkarna i skolan när vi kom dit men två av dem var hemma.

DSC02304På bilden ser ni föreståndaren, två av pojkarna som bor där och några tjejer som går en datautbildning på barnhemmet. De blev väldigt glada och han som grundade skolan ringde och tackade oss.

Den andra hälften åkte till en high school skola och hade en workshop om mänskliga rättigheter med dem. De hade en prestation om barns rättigheter och efter det satt barnen gruppvis och diskuterade olika påståenden kopplade till ämnet. Till skolan donerade vi badmintonrack och badmintonbollar, fotbollar, hopprep, frisbee samt att vi ska betala kostnaden för att laga deras dator.

IMG_4343

Här håller Vicky, Ronja och Mandus deras workshop.

 Dagen efter åkte tre utav oss till en byskola uppe i bergen. De hade med sig, hopprep, fotboll, cricket saker för barn, elektroniska barntrummor med engelskt tal samt klubbor och pärlor. Barnen var blyga men verkade tacksamma och glada för sakerna.

IMG_1487Josefine, Ronja och Mandus i klassrummet i byskolan.

 

Resten av oss gick ner till byskolan nedanför centret med bänkar och tillhörande bord under armen. De här barnen hade vi träffat två gånger innan och haft bland annat en workshop med dem, vilket gjorde att de kände igen oss och blev glada när vi kom. De var nyfikna på vad vi hade med oss och vi började snabbt att montera ihop bänkarna. Det fanns bara 4 stycken bänkar i affären de andra 8 ska fraktas till skolan under nästa vecka. Så de bänkarna kommer de behöva montera ihop själva. Vi hade även med oss hopprep, frisbee och pärlor vilket uppskattades väldigt mycket av barnen då de började leka med allt så fort de fick det.

Lärarna var väldigt tacksamma över bänkarna då de inte har haft någonstans att sitta innan förutom på marken/golvet. Barnen tyckte att dem var fina och de kunde få plats två stycken på varje bänk. Barnen började även leka med oss men tyvärr kunde vi inte vara där så länge och när vi gick fick massa kramar och pussar av barnen. Vi ville inte lämna dem och det känns konstigt att vi kommer se dem igen…

IMG_4396Vi med alla barnen och en lärare.

 

Centret vi bor på behöver emergency lights då strömmen går till och från rätt ofta och de har ingen back-up belysning, vilket gör att workshops och power-point presentationer blir svårt att genomföra. Vi har därför bestämt att donera resterande pengar vi fått in till centret!

På eftermiddagen åkte vi till en närliggande by uppe i bergen. Vi fick gå från vägen ca. 1 kilometer in bland bergen och det var en fantastisk utsikt hela vägen. I byn var det sista dagen på en veckas religiös festival. De dansade och hade olika ceremonier som vi fick ta del av. Några utav oss dansade även med lokal befolkningen. Det var en väldigt rolig upplevelse.

Idag, fredag, har vi goodbye-party. Vi har haft lite utvärdering om hela praktiken i Indien, vilket var rätt känslomässigt för att vi insåg att vi snart ska åka hem igen. Nu har vi precis haft 5-kamp. Vi delade upp oss två och två och alla grupper höll i en gren. Det var bl.a. en ordlek, hitta 10 saker som började på en specifik bokstav, minneslek, musiklek och avslutningsvis klassisk irländsk julafton! Vinnarna blev Madde och Lina och tvåa kom Zara och Ronja.

Ronja läste även upp en dikt som hon skrivit själv. Den handlade om hennes kärlek till Dal, vilket är det vi ätit varje dag på centret. Vi kunde alla känna igen oss i det hon skrev och nedanför kan ni läsa hela dikten!

IMG_5507

 

Centret är fullt av hjärtballonger och vi har dukat långbord i matsalen med ljus! Ikväll ska vi äta gott, njuta av sällskapet och bara ha det bra!

Hoppas ni får en lika bra fredag som vi kommer ha!

P.S Inlägget var tänkt att publiceras i fredags men på grund av internetbrist gick det inte. Vi är alltså fullt medvetna om att det är måndag idag. Vi kom fram till Delhi igår efter en 15 h jeepresa och här ska vi spendera våra sista dagar i Indien! 🙂

/Madina och resten

Comments are closed.