Besök på bar Illan university/child protection center

19:45 by socionomstudenter

22/11.

Dagen började med en lustig taxiresa. En färd som skulle ha tagit ungefär femton minuter tog istället en timma. Vi blev avsläppta på fel ställe och fick därmed hoppa på en ny taxi, som tyvärr körde åt fel håll. Vi kom till slut fram, om än en halvtimme för sent till Bar Illan university, för ultra-ortodoxa judar. Där utbildas både män och kvinnor och vi fick träffa två kvinnor som studerar till socionomer.Anledningen till att denna skola har startats är att man har sett att det finns ett stort behov av att ultra-ortodoxa judar får en utbildning för att kunna försörja sig. För att kvinnorna ska få möjlighet att studera finns en förskola som ligger i anslutning till skolan så de kan kombinera studier med mödrarskapet. De berättar för oss att det för många manliga ultra-ortodoxa judar är förbjudet att studera något annat än Toran och att de därför inte går i skolan överhuvudtaget, till skillnad från kvinnorna. Därmed är andelen kvinnor som studerar på universitetet betydligt större än män. För att studier ska möjliggöras har skolan anpassat sig till religionen och de ges bland annat tid till att be under dagen.  Många har en bild av socialarbetare som den personen som separerar familjer och styr deras liv bort från tron och traditioner. Därmed är det betydelsefullt att det finns ultra-ortodoxa judar som studerar till socionomer.

Vi besökte sedan ett center för utsatta barn. Centret är ett amerikanskt projekt och startade 2002 och barnen som kommer dit är mellan fem till tio år. De som arbetar på centret är tre barnutredare, en polis, två socialarbetare, en barnskötare samt föreståndare varav alla har genomgått en speciell utbildning. Vi fick träffa föreståndaren, utredarna och en utomstående socialarbetare. Vi diskuterade en del om Israels system i relation till det svenska och de var förvånade, men även imponerade över vissa metoder vi använder oss av. Bland annat lagar om prostitution och vissa metoder för att hjälpa familjer som har det svårt.

Vi for sedan vidare till Ossim Shaloms kontor där vi hade en föreläsning av en professor som pratade om det komplexa mellan välfärden och säkerheten i landet. Han berättade för oss om Israel/ Palestina konflikten och hur den påverkar välfärden i samhället. Vad man under dessa dagar har förstått, som han även poängterade, är att en stor del av stadskassan går till militären vilket påverkar det sociala arbetet och välfärden.

Comments are closed.