Dobrý den – från Tjeckien

20:04 by socionomstudenter

Nu har jag spenderat en vecka här i Liberec (stad i Tjeckien ca 10mil norr om Prag). Det är en trevlig stad, dock lite svårt att göra sig förstådd här då majoriteten inte kan engelska. Men med pekande och med hjälp av andra funkar det ändå bra. Jag bor i ett studentboende med 3 andra tjejer och delar rum med en av dem. De är väldigt trevliga och kan prata engelska så det är inga problem med kommunikationen.

Hittills har jag besökt

– En institution för brukaren med mentala funktionshinder. Mellan åldrarna 7-26. Det finns de brukare som alltid bor där, de som bor där på vardagarna och de som endast är där dagtid.

–  Öppenvård för brukare med missbrukarproblematik. Det är inte speciellt vanligt att man får besöka dessa institutioner, men vi hade turen då det fanns kontakter.
–  Seniorboende för brukare som behöver assistans , men även för de som klarar sig själva och är över 65 år.

– Kriscenter för barn som behöver akut omhändertas. Tanken är att de endast ska bo där några månader för att sedan kunna flytta hem igen när familjen kan ha sina barn boende hos sig igen.

I många avseenden är det sociala arbetet här i Liberec likt det svenska, men de har större problem med ekonomin. De jag har träffat har dock haft stora visioner om vad de skulle vilja göra och förbättra om de fick en bättre ekonomi. Trots en dålig ekonomi  finns det ändå många aktiviteter på de olika organisationerna jag har besökt. Något som verkar populärt här är att arbeta med keramik.

Imorgon börjar en ny vecka och det ska bli spännande att se vad jag ska få uppleva då.

// Teresa Kronvall

 Comments are closed.