NÎ HÂO!

13:30 by socionomstudenter

(Ni hao betyder “hej” på kinesiska! )

Nu har vi varit här i två dagar. Vi bor i en studentlägenhet i Fuzhou. Staden Fuzhou ligger i provinsen Fujian, söder om Peking. Vi kom hit i lördags morse efter en LÅååNG flygfärd! Vi blev varmt mottagna av 3 kinesiska studenter + en pojkvän. Alla är väldigt gästvänliga och hjälper oss med allt möjligt. Förra terminen pluggade tre kinesiskor i Sverige, på socionomprogrammet i Växjö. Nu åker vi till dem och ska studera här i tre månader.. så vi är utbytesstudenter helt enkelt 🙂 För ett år sedan var det tre andra kinesiskor som pluggade på socionomprogrammet i Växjö som vi också har kontakt med här. I vår klass här i Kina är det alltså vi 4 svenskor (Kicki/ Qiqi, Amanda, Sarah och Johanna) tillsammans med de 6 kinesiskor som har pluggat i Sverige. Alltså är vi inte så många i vår klass, men det är ju bara skönt.

De första dagarna i Kina har vi mest sett oss omkring, träffat våra kinesiska klasskompisar, köpt massa saker (+ massa varma kläder eftersom det är så KALLT här.), testat massa konstig (men mycket god) mat, träffat andra folk som bor på vårt internationella campus, fixat med lite praktiskt och ja.. bara försökt landa i Kina.  Det känns fortfarande väldigt märkligt att vara här, men riktigt roligt på samma gång! Kineserna är så roliga, vi blir ofta iaktagna av dem.. Idag när vi var ute på stan och gick in i en affär sprang personalen och hämtade sina vänner och helt plötsligt stod det fler än 10 kineser framför oss och bara stirrade på “västerlänningarna”, de sa inget.. bara fnissade och iaktog oss. Vi hamnar ofta i de situationerna, folk vinkar, tittar och några vågar gå fram och prata med oss.. på kinesiska såklart!, väldigt få folk i Kina kan prata eller förstå engelska.

Igår träffade vi Vivian, vår lärare. Hon var väldigt snäll och förstående. Det är första gången de tar emot svenska utbytesstudenter under så lång period här i Fuijan medical university. Men lektionerna och programmet ska vara anpassat för oss, så att alla elever blir nöjda. Här i Kina är det vanligt att man lär in fakta som man sedan blir examinerad på, alltså ingen diskussion. Men vi kommer förhoppningsvis få båda. Vi fick kursplanen igår, den kursen vi ska läsa i Kina verkar vara riktigt bra! Vi kommer att lära oss om skillnader mellan Kinas och Sveriges välfärdssystem, vi ska få information om hur äldre, barn och människor med funktionsnedsättning blir bemötta i Kina och deras levnadsvillkor, vi kommer även att få göra studiebesök på “social services” där vi får tillfälle att prata med personalen etc. Vi kommer ha olika examniationer under kursens gång, bl a redovisning och små tester. I slutet av april avslutar vi kursen med att skriva en uppsats.  Förhoppningsvis blir vi klara med uppsatsen till den 6 maj, så att vi hinner åka till Peking en vecka innan vi flyger hem. Men det är långt bort, nu kan vi inte tänka på hemresa.. vi har ju precis kommit hit, men det är spännande att ha så mycket kul framför sig!!

Sammanfattningsvis måste vi alla 4 säga att det (trots kylan) är väldigt roligt att få vara här i Kina. Imorgon har vi vår första riktiga lektion och allt känns mest bara roligt och spännande. Ja, det var nog allt för den här gången. Om ni har frågor eller/ och kommentarer så tveka inte att skriva en rad eller två här nedanför. 🙂 Vi hörs snart igen! Kramar från oss

(PS. det var jag, Johanna , som skrev detta blogg inlägget..)

5 Responses to “NÎ HÂO!”

 1. mamma Johansson says:

  Vad kul att följa era studier i kina, verkar super-intressant. Vad bra att ni får reda på så mycket om deras välfärdsystem och jämföra det med Sverige, ser fram emot att läsa mer…kramar till er alla 4 från Johannas mamma

 2. Malin Ö says:

  Så roligt att läsa! Särskilt när du skrev de här johanna 🙂 :Kineserna är så roliga, vi blir ofta iaktagna av dem. haha! Låter också väldigt intressant att få lära sig om deras levnadsnivå och hur olika grupper har de där! Må gott och ha de så bra!

 3. Betty-Graze says:

  Hej på er!
  Kul att allt har gått bra. Ni får ta hand om varandra. Kul att ni får göra jämförelse om vår välfärd och annat, det är bara att samla information om allt, så ni kan berätta om vad som händer. Ska bli kul att läsa ert bloggande 🙂

  Ha det så gott och ta hand om varandra,
  Kramar Betty

 4. socionomstudenter says:

  haha, uups!.. jag glömde hur man stavar “Växjö”. inte lätt att hålla koll på allt 😉

 5. Mathilda Jönsson says:

  Åh va skönt att ni har det bra där borta :)! Låter som ett riktigt äventyr redan. Ska bli jätteroligt att följa bloggen!
  Var rädda om er,
  Kram Mathilda