Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Femte + sjätte veckan + sista dagarna i Peru – Feliz Navidad

Postat den 19th December, 2017, 22:10 av

Hej på er!

Nu har jag än en gång slarvat lite med att uppdatera bloggen med jämna mellanrum. Ber om ursäkt för det! Nu tänkte jag iallafall berätta lite om några saker jag har gjort under mina sista 2 ½ veckor i Peru, vilket blir mitt sista inlägg här!

I Alto Cayma har vi haft ganska fullt upp med julförberedelser: bland annat gjorde folket från bostadsområdena två föreställningar som handlade om Kristi födelse (som väntat har denna historia mycket större betydelse inom den peruanska julen än den svenska), och sedan bjöd vi på ett julbord. Jag fick hjälpa till en del med att först filma och ta foton under föreställningarna (som jag sedan skulle skicka till Maria för organisationens del), och sedan hjälpa till med att servera och dela ut mat när det var dags för julbordet. Mycket intressant dag på praktiken var det! 🙂

För ca två veckor sedan var jag på besök på CEM igen, denna gång i förhoppningen att få diskutera lite mer kring verksamheten – och jag var inte besviken. Jag fick svar på min fråga om det finns organisationer som jobbar med utövare av partnervåld, vilket det finns, men inte inom CEM då de fokuserar på den eller de som utsätts för våldet. Jag fick lite information om de avdelningar som finns inom CEM – psykologisk, social och juridisk – och vilket arbete de kan tänkas utföra där. Vi diskuterade även lite skillnader och likheter angående partnervåld i Sverige och Peru, vad det kan vara som orsakar partnervåld, samt fall där det förekommer våld i samkönade relationer. Då HBTQ-frågor inte verkar diskuteras så ofta i Peru så tror jag att det kan vara svårare att hantera dessa fall här, men CEM verkar göra sitt bästa i sitt arbete att vara så inkluderande som möjligt (exempelvis i den sociala utredningen får personen frågan om hen lever med en kvinna eller en man). Jag fick även se några frågeformulär som ska gå igenom personens sociala och psykologiska situation, och vilken/vilka typer av våld hen har utsatts för.

Jag har även varit på besök på Hospital Goyeneche, vilket Maria sagt är det äldsta sjukhuset i Arequipa. Där får jag först kika runt på sjukhuset, först ute och sedan inne. Utomhus fanns en jättestor trädgård, och inomhus fick jag bland annat se sjuksalarna där patienterna låg i sina sängar. Det kändes annorlunda för mig att se hur människorna delade sina sängar i en enda stor sal, lite som i gamla filmer, när man är van vid hur sjukhusen är i Sverige där patienterna vanligtvis har egna rum. På sjukhuset fick jag samtala med en socialassistent, som jobbar med att hjälpa människor med sjukvård när de inte har pengar. Vi pratade en del om SIS (Sistema Integral de Salud, ett system genom vilket man kan ha hälsoförsäkring), om vad det täcker och om hur det fungerar med denna försäkring. Socialassistenten berättade lite om några av de program de har inom SIS och vilka som ska prioriteras i dessa akuta fall av sjukvård. Det kan exempelvis vara människor som har funktionsnedsättningar, som är gravida, eller som har sjukdomar som cancer, tuberkulos eller HIV. Vi diskuterade även här lite av skillnaderna mellan sjukvården i de två länderna. När det mesta av sjukvården i Sverige på ett eller annat sätt går genom staten kan det vara svårt att förstå hur sjukvård kan vara så dyr här i Peru och varför inte staten täcker det, men som med mycket annat är det en ekonomisk fråga.

Förrförra helgen åkte jag även på minisemester till staden Cusco! Här blev det guidade turer av lite olika sevärdheter i och omkring Cusco: första dagen av själva staden och lite utanför. Andra dagen blev det resa med tåg till Machu Picchu! Resan dit och hem var  lång (ca 3-4 timmar dit och lika långt tillbaka), men så vacker och så värd det då jag väntat hur länge som helst på att få komma till Machu Picchu, och det var precis lika häftigt som jag hoppats att det skulle vara. Tredje dagen blev det en tur i Sacred Valley, vi stannade till på några ställen där vi fick klättra runt och kika. Mycket konditionsträning blev det denna dag!

I helgen har jag varit på ett par julfiranden – först ett med Marias arbete i Cayma, sedan ett privat med några vänner till henne. Jag har även ätit gott med familjen för att ta avsked inför att jag snart ska hem.

Imorgon ska jag till praktiken en sista gång innan jag ska börja min resa tillbaka hem till Sverige sent på eftermiddagen. På ett sätt känns det lite ledsamt att åka härifrån när jag haft det så bra här (plus att jag kommer sakna värmen här), men det känns skönt att få komma hem till min familj och vänner efter så lång tid. Hade det inte varit för att det snart är jul och nyår hade jag gärna stannat i Peru en eller två veckor till, för det finns så mycket kvar här som jag vill se! Jag kommer helt klart åka till Peru minst en gång till 😉

Även fast det är med blandade känslor jag åker hem så vet jag att de främst är positiva. På så många sätt och vis har jag haft en fantastisk tid i Peru: jag har sett massor av fina platser, gjort massor av roliga saker, träffat massor av trevliga människor, fått insyn i ett nytt land med all dess kultur – men först och främst har jag sett och lärt mig massor som kommer vara till hjälp för mig i mitt framtida arbete som socionom! Det har varit så intressant att se hur det sociala arbetet kan se ut här – både i Cayma såväl som i andra organisationer – och hur mycket det kan skilja sig från arbetet i Sverige, men på ett annat sätt vara likt.

Tack så mycket för mig! Hoppas ni har tyckt om att läsa om min vistelse i Peru 🙂

Till er som funderar på att praktisera utomlands kan jag definitivt rekommendera er att göra det om ni kan! Det är verkligen värt det 🙂

Nedan kommer lite bilder!

Abrazos,

//Sofie

 

Plaza de Armas i Cusco

 

På tur utanför staden

 

Vi fick chans att ta det klassiska fotot på Machu Picchu!

 

På en hög kulle i Pisac, en plats i Sacred Valley

 

I Ollantaytambo fick vi klättra riktigt högt upp….

 

En dag på praktiken hölls det utställning för de saker som kvinnorna i grupperna har stickat! Man kunde även köpa t ex handgjorda vykort.

 

Inuti en av korridorerna på Hospital Goyeneche

 

Efter en av två föreställningar om Kristi födelse!

 

Julbord!

 

Avskedsmiddag med familjen (Maria, hennes man Henry, deras son Diego och dotter Roxana)!

Det här inlägget postades den December 19th, 2017, 22:10 och fylls under Peru

Comments are closed.