Nazareth, Tamra och Haifa

21:42 by socionomstudenter

Jag känner mig så full av kärlek för tillfället. Alla människor här alltså, de går liksom inte att beskriva med ord vad fina de är. Vi har nu lämnat Västbanken för att se norra Israel. Blev en avskedsfest/häng i söndagskväll som varade in på småtimmarn. Himla trevligt, då vi svenskar sjöng två låtar vi skrivit ihop till dem och sen var de dans för hela slanten, Dabka som är Palestinsk folkdans typ. Alltså de är så kul! Folk här föds med rytm i blodet tror jag, då alla kan samma dans vart man en kommer, så häftig gemenskapsgrej!
Efter många jobbiga farväl till vår Laylac “familj” så tog vi bussen på måndag morgon till Jerusalem, sen mot Haifa där vi blev upphämtade och åkte till Tamra.
Det känns verkligen som vi vart i en familj, gemenskapen och hur folk har tagit in oss i deras liv på Laylac är helt obeskrivlig. Att de kan öppna upp sig så för oss under bara tre veckor är för mig helt otroligt, att de kan vissa så mycket känslor och uttrycka dem gör att man blir helt speachless. Så mycket värme har jag nog aldrig skådat förut som den på Västbanken, fina fina människor. Solidariteten de har för varandra och för andra, gemenskapen och hur de hjälper och ställer upp för alla är ja helt magiskt. Jag blir lycklig i hela själen. Att de sen kan göra detta i den värld de lever i, under ockupation och ständiga problem i vardagen, stora som små gör de hela ännu mer fantastiskt!

Ja nu är vi alltså i norra Israel och igår besökte vi staden Tamra. Tamra är en arabisk stad med mixad befolkning (muslimer och kristna) som lever i harmoni som på västbanken. Vi besökte ett dagcenter för mentalt handikappade. Verkligen hemtrevligt och utsikten från deras takterass var himmelriket! Vi fick sedan en rundtur i Nazareth på kvällen och blev hembjudna till guidens hem (han är medlem i Ossim Shaloms, organisationen som handleder oss i Israel). Där väntade hela släkten innanför dörren med leende, te och kakor. Blev fina samtal och de ville vissa oss deras kläder, dansuppvisningar och husdjur. De är så stolta över de de har, blir helt varm! Ingen jantelag här inte.
Idag har vi varit i Nazareth och i en stad utanför där Jesus gjorde vatten till vin. Vi besökte ett dagcenter för äldre, där vi fick mat i mängder, så god mat här! Sen besökte vi ett center med olika sociala insatser. De har ett center för community work, ett med terapi, ett för våld i hemmet osv. De gör det hemtrevligt på sådana ställen vilket jag tycker vi borde ta till oss i Sverige med. Även här stolta över sina jobb och vad de bidrar med till samhället. Varför är det inte så hemma? Hur mycket roligare hade inte jobbet varit om stoltheten i sitt arbete fanns! Mer av det! Kvällen avslutades med att vi besökte en organisation för Art Therapy. Där fick vi själva lite terapi med en terapeut som kom bara för vår skull och hade en session. Vi fick måla och knåda med lera, så himla befriande att inte tänka utan bara göra, verkligen vad jag behövde!

Imorgon ska vi till Haifa och sen är de stor jul marknad och show här i Nazareth som ska vara häftig! Vi blev idag även inbjudna till borgmästaren, så vi ska träffa han vi 21.00 imorgon. Detta är ju också lite lustigt ur ett svensk perspektiv. Vi blir verkligen behandlade som kungligheter, alla ska bjuda oss på mat, ta kort med oss och vissa vad de gör och arbetar med. Vi är ju vanliga studenter, men de är så glada att vi är här och att vi är intresserade så, de avsätter tid, de stuvar om och de fixar bara för vår skull. Och borgmästaren har nu insisterat på att vi ska komma! Blir lite full i skratt, de är fascinerande helt klart!

Det är för övrigt galet skönt att var på ett guest house som har lakan i sängen, varmvatten och en dörr till toaletten. Vardaglig lyx som vi inte haft på västbanken.
10858529_10152540487322473_4320747924715709177_n

10850323_10152540487417473_3107904314106422949_n

10432532_10204085550592179_7643785687183030648_n

Peace love and understanding från Nazareth! /Elin

Comments are closed.