Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Kinesiskt bröllop…

Postat den 26th March, 2012, 07:42 av

Hoppas ni har det bra hemma i Sverige och var ni nu än är!

Livet rullar på här för oss 4 studenter i Kina och dagarna är allt annat än trista. Det hände så mycket runtomkring oss hela tiden främst nya människor som vi träffar på. Många nyfikna kineser som vill bli vänner; byta nummer, “you have Qq?” (kinesiskt network), “may i be your friend?” och många roliga situationer kring det. Till exempelvis när jag sprang runt löparbanan på universitetets campus i ganska högt tempo så springer en tjej i fatt mig med andan i halsen och vill prata. Jag tänkte att jag stannar inte för nu vill jag springa så jag joggar på och hon joggar efter. Vi pratar ett varv sedan gav hon upp. Jag måste säga att det är trevligt att kineserna är så varma och välkomnande och vill bli vänner, men samtidigt kan det var oerhört tröttsamt en dag då jag bara vill vara för mig själv. Anonym kan jag inte riktigt vara här…  Jag antar att det är just de dagarna jag vill vara för mig själv som det är som mest irriterande. De dagarna jag är på glatt humör bjuder jag givetvis på mig själv och tänker inte på att jag är annorlunda…

Så nog om mig. Eller ja.. jag kan ju nämna en sak till. Jag spelar fotboll i bland med universitetets internationella lag  när det finns tid för det, vilket är roligt. Universitetet har ett stor fotbollsplan, en löparbana, några gym, många basketplaner, volleybollplaner, pingis, badminton med mera. Det finns chans att idrotta för de som gillar det och det gör jag!

Fotball arena at Fujian Medical Uni

Ni ser mig sittandes till vänster på bilden bland alla pojkarna. De dagarna jag inte idrotter, vilket är ganska många så har vi hitta på lite äventyr. Johanna, jag Amanda & Eaasir från Bangladhesh har besökt Fuzhou Panda Research Centre och sett pandor för första gången i våra liv.

Vi och våra kinesiska klasskompisar var också en hel dag i West lake park (Xihu Gongyuan) där det var så vackert och sommrigt med körsbärsblom och persikoblom och solsken. Vi åkte trampbåt, dansade med pensionärerna, åt traditionell kinesiska mat bland annat. Det  bästa var nog gamlingarna som dansade så glatt i parket. Det såg så otroligt härligt ut och jag önskar att jag kunde se våra äldre motionera och dansa på det viset hemma i Sverige. Självklart hamnade vi mitt i danseriet och blev uppbjudna av entusiastiska människor som ville ta en sväng om med oss europeér. Haha! Alldeles klockren dag måste jag säga.

Vi har börjat läsa kinesiska också med andra internationella studenterna.  De läser medicin här och deras kinesiska kurs är obligatoriskt eftersom de ska studera här i så många år. Vi kan tyvärr inte vara med på alla (3) letioner i veckan, men åtminstone en lektion i veckan. Kinesiska är ett spännande språk, där man orden betyder oliak beroende på vilket tonfall man har. Det är fyra toner och förutom tonerna är det bra om man har koll på uttalet..och så var det alla tecken också. Det bästa och mesta användbara frasen jag har lärt mig är Xie Xie, som betyder tack. Annars är kroppspråket användbart och jag bara får chansen att förklara vad jag vill säga eller fråga. Jag upplever det som om kineserna inte ensa vill försöka förstå i bland. är det för att de är blyga, rädda, för att jag pratar engelska eller vad kan det vara..det kanske är för att de inte kommer i den situationen särkilt ofta. Det är många som aldrig har träffat en europé eller utlänning överhuvudtaget.

Ja! Så är Christina från Växjö här nu. Hon har varit här över en vecka och stannar ett tag till. Vi har hunnit haft lektion med henne och i dag har vi presenterat äldrevården i Sverige och våra klasskamrater har presenterat äldrevården i Kina. Spännande att jämföra särskilt då det skiljer sig avsevärt. Bland annat att det är barnens ansvar att ta hand om sina föräldrar i Kina, vilket också är lagstiftat, medan det i Sverige inte är barnens ansvar utan kommunernas ansvar att sörja för de äldre.  Vi hann också prata lite om homosexualitet, bisexualitet med mera och att äktenskapslagen i Sverige från och med 2009 är könsneutral, vilket innebär att du kan gifta dig med vem du vill och könet spelar ingen som helst roll. Det var spännande att få fråga våra klasskamrater hur de såg på HBT-frågor i Kina…de blev också förvånade när vi berättade att  två män eller två kvinnor kan skaffa barn tillsamman. Detta var nytt och konstigt för de flesta av våra klasskamrater. I Kina kan endast man och kvinna gifta sig med varandra och det är ett stort tryck på barnen att de ska gifta sig. Detta har medfört problem berättar eleverna, att homosexuella män exempelvis gifter sig med en kvinna, men fortfarande har kontakt med pojkvän eller liknande. Att prata öppet om sexualitet i Kina är inte så vanligt, det är lite prat om frågor kring sex så det är spännande att luska vidare på. Vi ska prata mer om Kina vs Sverige och diskutera mera kommande veckan när Christina och vår kinesiska lärare Lili ska föreläsa för oss.

Vi har haft en toppenhelg! Det började med ett studiebesök på ett äldreboende på fredag eftermiddag. Äldreboendet var över förväntan. Det var en öppen miljö vilket gjorde att det kändes mycket friskare och mindre instängt. Jag tänker lite på “särskolan” vi besökte som var kall, instängd och luktade urin. Då hade det här boendet för de äldre mycket bättre miljö. Dett bodde ungefär 100 äldre där och den äldsta var 104 år och vi fick komma in till henne i hennes lilla rum. Hon var så söt och trevlig som sa att hon önskade att hon kunde bjuda på något.

På lördagen fick vi vara med på ett kinesikt bröllop och det var så beundransvärt hur gästvänlig brudparet var som lät oss vara med och se en del av deras bröllop och till och med följa med upp till deras hem på 6:e våningen och bli bjudna på tea och fortsätta iakta deras bröllopstraditioner. Vi fick vara med bruden och brudgummen på deras speciella dag och se deras olika traditioner runt bröllopet som var många och underliga. Visste ni exempelvis att man kastar jordnötter på brudparets säng för att det bringar tur och skyndar på barnafödandet? Eller att brudparet håller en tea ceremoni för sina föräldrar? Givetvis ska allt vara rött!

Fuzhou traditionellt bröllop

 

Vi blev också bjudna på en underbar god finmiddag av social department. Vi fick äta mat som pekinganka och sitta runt ett stort runt bord där maten kom in på stora fat och snurrades runt på en stor runt glasskiva.

I går Söndag följde jag också Johanna med lärarna till ett hot sping bath. Fuzhou har varma källor så det var en stor trädgård med massa olika små och stora varma bad med bland annat små fiskar som åt död hur på dig, mjölkbad och bad med olika kinesik medicin i. Efter några timmars relax åt vi kinesisk buffé som var himmelsk god. Särskilt när man har varit i och badat så blir man så där hungrig ni vet?! En riktig händelserik och lyxig helg. Särkilt bröllopet var något alldeles nytt för mig.

I dag är det måndag och jag är förväntansfull av vad veckan kommer att erbjuda för spännande saker. Jag ska uppdatera oftare så ni hänger med!

Det här inlägget postades den March 26th, 2012, 07:42 och fylls under Allmänt Kina

Comments are closed.