Long time no see!

11:10 by socionomstudenter

Förra veckan var vi iväg på några olika studiebesök. Ett av dem var till en by som ligger vid floden Ganges ca 20 min från centret. Vid den tiden firades fortfarande Diwali och kvinnorna och barnen i by hade samlats för en gemensam lunch när vi kom. Vi blev bjudna på typiska godsaker man åt vid Diwali och hembryggd organisk öl. De visade sedan traditionella danser som vi fick ta del av! Kvinnorna i den här byn bodde där halva tiden av året, vintertid, och den andra halvan av året bodde de högt upp i bergen. De bar därför annorlunda kläder än vad andra kvinnor i Uttarakhan gjorde.
Vi gick ner till floden och svalkade våra fötter i det kalla, men kristallklara vattnet innan vi åkte hem.
IMG_5201

 

En familj i byn vi besökte. Vi blev även inbjudna i deras hem!

 

 

IMG_5208

 

Några av oss vid Gagnes.

Dagen därpå åkte vi iväg i jeep högt upp i bergen där det inte längre fanns några riktiga vägar. Resan var rejält skumpig, till och med för att vara i Indien. Till slut kom vi fram till en utsiktsplats varifrån vi kunde se Himalayas snötäckta bergstoppar. Här åt vi även vår lunch vi hade med oss och hade en liten picknick. Vi åkte vidare ner till en liten by på andra sidan berget där det bodde ca 60 familjer. Vi fick plocka citrusfrukter direkt från träden och hälsade på några i lokalbefolkningen.

Vårt tredje studiebesök var till en fabrik som tillverkade te, saft, marmelad och pickels. Vi fick en rundtur i fabriken där vi fick berättat för oss att de som arbetade där var kvinnor som tillhörde självhjälpsgrupper. Det var även en kooperativ organisation som totalt omfattade 6000 medlemmar, från de som odlade råvarorna till de som paketerade burkarna till den färdiga produkten. Märket heter Switch on och exporterades bland annat till Frankrike och till Nederländerna men säljs även på den lokala marknaden.

IMG_5248

En av kvinnorna i fabriken som arbetade med att plasta in olika typer av pickels.

Hälsningar från ett soligt Himalaya!
/Allihopa

 

Comments are closed.