Första dagen i Peru…

02:48 by socionomstudenter

Hej!

Mitt namn är Sofie Pettersson och jag läser femte terminen på socionomprogrammet i Kalmar. Under hösten har jag gjort tio veckors praktik på försörjningsstöd på Kalmar kommuns socialförvaltning. Jag bestämde mig tidigt under utbildningen att göra en del av min praktik utomlands, och därmed ska jag nu tillbringa sju veckor i Peru för min praktik. Jag ser mycket fram emot att få praktisera utomlands, se hur socialt arbete kan se ut i andra delar av världen, och hur det kan skilja sig från det arbetssätt och de uppgifter som ingår i socialt arbete hemma i Sverige.

Resan till Peru har gått bra men varit mycket lång (den har i princip tagit hela helgen!). Jag kom fram till Arequipa omkring halv tre på eftermiddagen. Min blivande handledare, Maria, och hennes son stod och väntade på mig när jag kom fram och skjutsade mig sedan hem till dem, då jag ska bo hos dem under min praktik.

När vi sitter i bilen på väg från flygplatsen förvånas jag till en början av att trafiken inte verkar vara så farlig som jag väntat mig. Vi körde förbi en bil där det satt omkring åtta eller nio personer hoptryckta, men annars inte mycket mer. Detta ändrar sig strax när jag märker hur bilarna kör om varandra, eller kör i kurvor utan att ha en tanke om att sakta ner allt för mycket. Det blir heller inte bättre av att Maria säger att det är en lugn dag i trafiken då det är söndag! Jag blir lite uppskrämd men hon säger att jag kan vara lugn. Det kan nog vara så att det inte är jag som har vant mig vid denna miljö ännu.

Väl hemma hos Maria och hennes familj fick jag titta runt lite i hemmet och på rummet jag skulle bo i, och sedan fick vi mat. Det var ugnsrostad kyckling, ris och grönsaker och sedan fick vi lite mango efteråt. Riktigt bra första måltid i Peru med andra ord!

Efter att jag packat upp så åkte jag, Maria och hennes dotter in till centrala Arequipa för att jag skulle få kika runt lite. Självklart gick vi förbi Plaza de Armas, och självklart knäppte jag en del bilder 🙂 Vi kikade även lite på ett par marknadsstånd där de säljer lite traditionella peruanska hantverk, exempelvis sjalar och tygpåsar gjorda av alpackaull. Jag passade på att skaffa mig en souvenir i form av en tygpåse.

Imorgon ska jag med Maria och jobba, det får jag skriva mer om i veckan. Men nu måste jag duscha och sedan sova så jag orkar med morgondagen!

 

Utsikten från mitt rum

 

Plaza de Armas

 

Dagens inköp 🙂

 

Mvh Sofie

Comments are closed.