Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

Tredje veckan i Vietnam

Postat den 1st May, 2019, 06:21 av

Xin cháo!

Här kommer lite bilder och information från veckans alla besök.

 

Nang Mai Center är ett av tre privata befintliga center som hjälper barn mellan 2-10 år som har autism, adhd, downs syndrom, talsvårigheter och andra problematiker. 

Det fungerar som en ”första fas” eftersom det ställs krav på att barn måste kunna exempelvis prata innan de kan börja i grundskola. Här får barnen hjälp både gruppvis och individuellt, bland annat genom talterapi, fysisk träning, utbildning, att skapa nätverk och andra färdigheter som behövs för att kunna leva ”normalt”. 

Chefen över centret berättade för oss att små barn med autism ofta har dålig balans, då kan de använda sig av häst-terapi. När barnen rider bygger de i sin tur upp sin balans.

Just nu går det 100 barn på centret, 40 st på heltid och 60 st på deltid. Majoriteten är pojkar. Beroende på hur svår problematiken är och hur mycket hjälp som behövs, varierar tiden. Ett barn med talsvårigheter kan exempelvis behöva vara på centret i 1 år innan barnet börjar i skolan. 

Personalen består mestadels av kvinnor som jobbar mellan 8-16. Det finns lärare, talpedagoger och undersköterskor.

 

Maison Centrale var ett fängelse som användes av de franska kolonisterna för politiska fångar under sent 1800-tal. De vietnamesiska fångarna utsattes för tortyr och avrättningar. Många dog av sjukdomar med tanke på den miljö de befann sig i.

Vietnam Museum of Ethnology visar de 54 olika etniska grupper som finns i Vietnam. 86% av populationen (2009) tillhör gruppen Viet (kinh).

 

”Train Street”. Här går ca 500 m tågräls igenom ett trångt bostadsområde där ett tåg passerar ett par gånger om dagen. (Vi hade koll så att det inte passerade just då). 

Längs med sidorna fanns det olika små caféer och vi valde att testa deras ”egg-coffee”. Den är gjord på äggula, socker, kondenserad mjölk och mörkt kaffe. SÅ gott!!

 

Besök på National Children’s Hospital, avdelningen för socialt arbete. 

Där jobbar 7 st som träffar varje patient och anhörig för eventuellt stöd. De ska stötta, konsultera och ordna sociala aktiviteter för patienter och deras familjer under behandling, men även stötta sjukhuspersonal. 

De flesta av barnen lider utav någon typ av cancer.

Vi har även besökt Hanois Night Market, som är en nattmarknad mellan 18-00 varje helg, väldigt trevligt att bara gå och kolla på allt!

Vi hörs!

Stina, Elvira, Mathilda och Emma

Det här inlägget postades den May 1st, 2019, 06:21 och fylls under Vietnam

Comments are closed.