Första veckan i Zambia

07:35 by socionomstudenter

(21/4) En vecka har gått av vår vistelse i Zambia och den har varit fullspäckad från början till slut. Resan hit tog sin lilla tid med sex timmars flyg från Köpenhamn till Dubai, där vi väntade i tio timmar och till sist sju timmar till med flyget och vips var vi framme i Lusaka. På flygplatsen blev vi mötta av strålande sol och våran handledare Masauso Chirwa som tog med oss till det som skulle vara vårt hem för de nästkommande fem veckorna. För tillfället är det bara vi två som bor här men om några veckor kommer det flytta in en hel drös med studenter som går på Unza- Univeristy of Zambia. I tisdags var vi på vårt första möte på REPSSI och gick igenom schemat för de kommande veckorna och utifrån det verkar det som om det kommer bli en spännande och lärorik praktik där vi kommer att få se många olika delar av REPSSIs arbete. Efter mötet fick vi lite ledigt och vi åkte då och besökte en marknad med hantverksarbeten och tog även en sväng ut på landet så vi fick sen hur det såg ut utanför Lusaka. På hemvägen stannade vi till vid en grönsaksmarknad som låg längsmed vägen och köpte grönsaker som vi aldrig hade sett men som vi sedan fick förkarat för oss hur de skulle tillagas. Vi provade även på att äta lite traditionell zambisk mat i form av nshima som tillagas av majsmjöl och likt gröt kokas i vatten tills den når lagom fast konsistens. Rätten äts med händerna och under måltiden bryter man av en bit nshima, formar den i handen och använder den för att skopa upp de andra tillbehören som ofta består av nåt slags kött och grönsaker.

På onsdagen bar det av mot vårt första praktikplatsbesök på KCDA. Från kontoret skickade de iväg oss med en chaufför och namnet på personen vi skulle träffa och sen bar det iväg ut på landet. Resan gick fint och när vi möttes upp fick vi först en presentation av KCDA och en rundvisning i deras lokaler. Sedan åkte vi runt och besökte olika platser där KCDA har utfört någon form av tjänst. Ett av ställena var en förlossningsklinik där KCDA för några år sedan hade borrat en brunn och skänkt en tank så att kliniken kunde ha tillgång till vatten, vilket de inte haft innan trots att kliniken funnits sedan början av 90- talet. Innan KCDA borrade brunnen hade mödrarna fått ha med sig eget vatten men ändå ofta varit tvungna att åka hem igen bara några timmar efter förlossningen, då bristen på vatten gjorde att de inte kunde stanna kvar.

På torsdagen var vi och besökte vår andra blivande praktikplats Kondwa Day Centre for Orphans. Efter en snabb hälsning med föreståndaren fick vi sluta oss till förskoleklassen bestående av cirka 45 barn, som precis skulle gå ut och leka lite. Vi blev ganska snabbt tillfrågade om vi kunde lära ut några svenska lekar vilket resluterade i en snabböversättning av Björnen sover, vilken blev mycket populär hos barnen samt den lite klurigare översättningen av Under hökens vingar kom. Vi fick även visa på våra sångkunskaper inne i klassrummet då barnen efter rasten hade sångtimme och sjöng på för glatta livet. Då det var dags för lunch fick vi återigen prova på nshima med det traditionella tillbehöret Kapenta vilket är småfisk som då den torkats, har lång hållbarhet och därför återfinns i många hushåll. Hittills har våra erfarenheter av zambisk mat varit enbart positiv men den här lilla fisken ändrade på det med sin mycket speciella smak.

Under fredagen skedde den första körningen i vänstertrafik med Vibeke vid ratten, Nikolina som vägvisare och en tyst, lätt nervös handledare i passagerarsätet. Färden slutade dock lyckligt och Vibeke har faktiskt ytterligare gånger fått förtroendet att ge sig ut på Lusakas vägar. Under kvällen tog Masausao med oss ut för att lyssna på zambisk livemusik och vi fick erfara att även de zambiska killarna vet hur man skakar på höfterna och detta med en öppnad ölflaska på huvudet. Lördagen gick i lite lugnare tempo då det var packning och förberedelser inför våran resa till Mongu som stod högst på schemat.

På bilderna syns en förskola som KCDA har hjälpt till att bygga samt deras lekplats, grönsaksmarknaden, den underbara Kapentan och nshima, Repssis logga samt en trött Nikolina på Dubais flygplats.

Comments are closed.