Socionomstudenter utomlands

läs och låt dig inspireras

3 veckor med Socialarbetarna

2023-10-13

De tre sista veckorna av praktiken här har vi varit med Intensive Family Wraparound Social Workers, det vill säga socialarbetarna. Det blev en stor omställning från att jobba hands on med barnen på golvet. Tempot sjönk drastiskt och mesta delen av tiden spenderar man framför datorn (eller i vårt fall 2 – bekymret med svenska och engelska tangentbord hehe). Fredagen innan vi började med socialarbetarna hade vi ett möte med vår handledare samt socialarbetarnas team leader för att stämma av hur de kommande veckorna skulle se ut. Upplägget skiljer sig en del från hur vi är vana att det fungerar i Sverige och hur vi trodde vi skulle arbeta. Vi går nämligen inte bredvid en specifik person eller vår handledare utan vi har fått varsitt skrivbord i deras lilla kontorslandskap och så får vi följa med olika socialarbetare när de ska på besök osv. Vår tid här lyckades dessutom tajmas in med en “School Holiday”, det vill säga ett lov för barnen. Många av socialarbetarna väljer då att inte besöka familjer lika mycket och det görs heller inga besök i skolan, men vi var ihärdiga och frågade om att följa med dem varje gång vi märkte att någon skulle åka på ett besök. Ibland fick man ja och andra gånger nej, det beroende på vad de vuxna i familjen de skulle besöka var bekväma med och gav samtycke till.

Besöken kunde bland annat innebära ett första möte med barn och ansvarig vuxen, eller avslutningsmöte för att avsluta arbetet med just det barnet, för att diskutera barnets mål under besöket på Stand eller att göra en uppföljning. En rolig grej som hände under ett av Mikaelas besök när hon följde med en av socialarbetarna för att lämna barnen hos sin farfar under helgen, var att hon fick reda på att de delvis var svenska. Deras farfars far hade emigrerat på 60-talet från Göteborg, ganska avlägset men roligt ändå såhär på andra sidan världen .

Annat som vi har gjort under dessa tre veckor är att vara med på olika möten, såsom personalmöte, Child centered discussion och diskussioner inför nästa intake. Vi har även lyckats vara med på prep-days vid 2 olika tillfällen. Detta är dagen/dagarna innan ett nytt intake, där alla i personalen förbereder sig – inga barn är i the village.

Det har varit tre veckor som har skiljt sig en hel del från tiden på golvet, men vi har lärt oss en del och fått en större förståelse för barnen som är här och varför de är här. Det har varit intressant att jämföra deras arbetssätt och tillvägagångssätt jämfört med hur man gör det i Sverige. Det har även varit lärorikt att få ta del av socialarbetarnas känslor och tankar kring deras arbete och hur det påverkar dem samt hur man kan hantera det. 

Vi hörs i nästa inlägg, där delar vi med oss av våra tips och tankar generellt om praktiken !

Djungelvrålen var lite för salt enligt de personalen här, men de flesta smakade iaf HaHa

Vad gör vi förutom att ha VFU – NZ

2023-10-09

Förutom att praktisera måndag-fredag så har vi självklart även passat på att utforska området runt omkring på helgerna! I stan (Auckland CBD) har vi bland annat shoppat, gått på rugbymatch och varit uppe i Skytower. Vi har även varit över på grannön Waiheke där vi hade bokat en ridtur, det var magiskt! Otrolig natur och att dessutom få uppleva den på en häst, det kunde inte bli bättre. Rolig kuriosa; en av hästarna som stod i en hage vi red igenom har varit med i Hobbit, han var självaste Bilbo Baggins häst! En annan hade varit med i Captain America (om vi inte minns helt fel ;))  Läs resten av detta inlägg»

3 veckor med Therapeutic Care and Education teamet!

2023-10-03

Hej igen! 🙂
Efter introduktionsveckan var det dags att kliva in i rollen som observatör i Therapeutic care and education team, det vill säga teamet som arbetar med barnen dagligen. Deras huvuduppgift är att stötta barnen i deras dagliga rutiner och att bygga relationer med barnen under sin tid här, att effektivt engagera och motivera barnen samt att ge dem en traumainformerad vård som hjälper dem i deras återhämtning och förbättrar deras välbefinnande. Barnen bor här i children’s village söndag kväll till fredag morgon under fem veckor (normalt är en intagning fem veckor, men vissa speciella intagningar är två veckor i stället).
Under dagarna är barnen ofta både i “the village” men även på olika slags utflykter, vi har bland annat åkt till olika parker och varit i simhallen med barnen.

Det har varit intressant att se dem i olika situationer på olika ställen och hur personalen hanterar detta beroende på vart man är, hur många barn som är med och hur många i personalen som befinner sig på plats.
Vi har jobbat både AM- och PM shifts, vilket har gjort att vi har fått se från väckning fram till läggdags. Skiften har skiljt sig åt en hel del, vilket har gjort att vi lärt oss mycket från de olika i personalen och genom att se olika rutiner med barnen. Vi var med om otaliga situationer då barnen befann sig i fight, flight or freeze och för oss var det lärorikt att se hur personalen hanterar barnen i detta tillstånd utefter varje barns individuella behov. Vissa situationer och beteende kan vara väldigt utmanande, men det är samtidigt det som är mest lärorikt.

Överlag har det varit tre intensiva veckor där vi båda lärt oss en hel del. Framöver kommer vi att vara de tre sista veckorna hos socialarbetarna, vilket skiljer sig väldigt mycket från att arbeta på golvet med barnen. Vi är exalterade att se båda sidorna av ett village intake!

Vi hörs!

VFU i Nya Zeeland

2023-09-28

Hej!

Vi heter Mikaela och Gabriella och är just nu i Nya Zeeland för att göra 7 veckor av vår VFU här. Efter en 35 timmars lång resa så landade vi den 25 augusti i Auckland, taggade, redo (om än lite trötta efter resan dock) för att äntligen få se landet, möta Kiwis (invånarna) och mest av allt att få börja praktisera! 3 dagar efter vår ankomst började vi vår praktik på Stand Children’s Services Tū Māia Whānau.Läs resten av detta inlägg»

Första veckorna i Sydafrika!

2020-02-06

Sedan 19 januari har jag, Anna, varit i Kapstaden, Sydafrika för att göra halva min praktik av min 5:e termin på socionomprogrammet i Växjö. Den andra halvan kommer vara förlagd i Sverige. När vi hade introduktion angången praktiken var det självklart att förlägga viss dig utomlands, dels för att få erfarenhet av något annat än hur socialt arbete fungerar i Sverige. Jag har tidigare varit i Sydafrika på olika resor, så när chansen fanns att åka, fanns det ett stort intresse att se mer hur det sociala arbetet fungerar här.

Jag åker genom en svensk/ sydafrikansk organisation som heter African Sunrise. De hjälper till att placera ut svenska studenter på olika praktikplaster omkring Kapstaden.

Jag kommer under min tid här att ha min VFU på en organisation som heter Loaves and fishes. Det är ett härbärge för hemlösa, med visionen att de ska följa tolvstegsprogrammet för alkolister. Kortfattat skulle det kunna förklaras ur svensk synvinkel, ett HVB inom missbruksvården.

Under praktiken här kommer jag att ha Riana som handledare, som jobbar som social worker på Loaves. Jag kommer att jobba med kvinnorna som bor på boendet och hålla individuella samtal med dem, samt ha några gruppsamtal med.

Hittills har jag varit med på flera klientmöten, fått förklarat hur socialtjänsten fungerar i Sydafrika och vilka organisationer som samverkar med Loaves. Det har varit mycket att ta in, men även väldigt lörorikt.

Jag ser framemot en tid med många givande samtal, många olika personmöten, en och annan kulturkrock men även mycket lärdom!

 

 

Japan, Tokyo

2019-05-31

Här kommer bilder från de fem dagarna som spenderades i Tokyo!

Första dagen mötte vi upp professor Chino Yabunaga och en student från Toyo university för att tillsammans besöka ett skyddat boende för kvinnor med barn, likt kvinnojourer i Sverige. Verksamheten bestod av 10 lägenheter som en kvinna tillsammans med sina barn får bo i upp till 2 år, om hon tidigare blivit utsatt för våld och därmed är i behov av skydd och stöd. Boendet fokuserade på att hjälpa kvinnorna till ett självständigt liv genom att ge dem möjligheter till arbete eller stöd till vidareutbildning.

Läs resten av detta inlägg»

Fjärde veckan i Vietnam

2019-05-14

Hejsan!

Under vår fjärde och sista vecka av VFU-Utland består mestadels av praktik på en och samma organisation, Hagar International. Det är en organisation som arbetar med kvinnor och barn som har varit utsatta för trafficking, våld i hemmet eller sexuella övergrepp. Där fick vi förra veckan en desk research uppgift som vi redovisar sista dagen. Vi har fått föreläsningar i T.I.C (Trauma Informed Care) och haft lunchmöte med två handläggare där vi fick ställa frågor om deras arbete.

Läs resten av detta inlägg»

Tredje veckan i Vietnam

Xin cháo!

Här kommer lite bilder och information från veckans alla besök.

 

Nang Mai Center är ett av tre privata befintliga center som hjälper barn mellan 2-10 år som har autism, adhd, downs syndrom, talsvårigheter och andra problematiker. 

Det fungerar som en ”första fas” eftersom det ställs krav på att barn måste kunna exempelvis prata innan de kan börja i grundskola. Här får barnen hjälp både gruppvis och individuellt, bland annat genom talterapi, fysisk träning, utbildning, att skapa nätverk och andra färdigheter som behövs för att kunna leva ”normalt”. 

Chefen över centret berättade för oss att små barn med autism ofta har dålig balans, då kan de använda sig av häst-terapi. När barnen rider bygger de i sin tur upp sin balans.

Just nu går det 100 barn på centret, 40 st på heltid och 60 st på deltid. Majoriteten är pojkar. Beroende på hur svår problematiken är och hur mycket hjälp som behövs, varierar tiden. Ett barn med talsvårigheter kan exempelvis behöva vara på centret i 1 år innan barnet börjar i skolan. 

Personalen består mestadels av kvinnor som jobbar mellan 8-16. Det finns lärare, talpedagoger och undersköterskor.

 

Maison Centrale var ett fängelse som användes av de franska kolonisterna för politiska fångar under sent 1800-tal. De vietnamesiska fångarna utsattes för tortyr och avrättningar. Många dog av sjukdomar med tanke på den miljö de befann sig i.

Läs resten av detta inlägg»